貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
怪獸部落乾糧好香,好似肉鬆咁既味,唔似普通咁腥臭。
但係會變左等食乾糧唔係好肯食罐頭,之後我就轉左第二款。
是唔是即係怪獸凍乾糧呀
我都有餵 佢都好肯食

但係想知有無邊隻傳統既香口乾糧
開頭食hill佢都食得幾開心
但啲巴絲話hill好垃圾
98%鮮肉糧呀
凍乾巧貴
1同2可以溝埋一齊食
1係凍乾肉粒
2係乾糧
3款都啱
2個月已可食生肉糧
其實主要睇你想餵邊種糧
可以俾貓試下食唔食先再決定
k9
instinct
貓罐wellness core同signature有咩分別? 比幼貓食
隻貓呢排係咁R自己條頸同隻眼,依家要笠頸圈
睇咗醫生話食物敏感,俾咗藥,但長遠要自己試下轉低敏糧
想問下有無邊隻罐頭同乾糧推介 Thanks
想請問下世界風/奶昔邊隻味適口性好啲?for主食係咪都夠營養?
依家貓貓食緊冰島mousse
但驚脂肪唔夠
所以都想試下其他差唔多texture既罐罐
佢地都係屬於主食罐呀
世界風我自己長期都入三文魚同鮪魚 因為魚罐最香口
老貓唔鍾意食另外個三款所以就冇繼續買

我第一次買個陣有偷食過燉牛肉(紫色罐)個款
真係同平時自己煮未落調味嘅燉牛肉差唔多味

不過魚罐就唔會餐餐都畀佢地 可能一星期依兩款會每樣餵一罐 廢事佢地食得太重口唔食其他嘢

奶昔嘅話六隻味我兩隻貓反應都差唔多
但新味道有一款係有貓薄荷 隻老貓食得比較起勁
唔該ching好詳細
我見香港代理要$450先免運費
可能上HKTVmall買幾罐試下先

其實台罐好似比較淡味 仲要偏貴
但係外國罐好多都係肉泥肉絲 好難清碟
德罐適口性好啲 200g又太大罐
有時貓貓呢餐鍾意 下餐又走去埋
揀罐仲難過乾糧繼續努力中
唐貓大概1歲兩個月 本身食緊RC幼貓 之後買咗包 fit 32 但聽太多人都話RC唔好 睇咗excel見好似好多乾糧比例都係唔好嘅 想請教有無邊款性價比較高推介 (睇咗go solution/alleva),主子比較鍾意食魚類,不過早排買咗D涷乾零食三文魚比佢佢唔食
性價比最高一定係濕糧(罐頭 / 生肉 / 凍乾加水),節省好多醫藥費。
可以食濕糧既時候都食濕糧,唔方便既時候先食乾糧。

乾糧優先揀高動物蛋白,鮮肉>乾肉>肉粉>肉類副產品,少碳水化合物。
碳水化合物多數冇show出黎,自己用100%減蛋白質/脂肪/灰分/纖維/水分,就大概得到個數。
例如ziwipeak / Instinct / wellness core / wysong / thrive / 怪獸部落 etc...
其他牌子你都可以自己睇成分表。
最近先養返貓,原來罐罐可以食咁密 姐係日日食都okay?睇嚟啲知識out哂
因爲貓主要係靠食物本身黎吸取水分,好少真係走去搵清水lam。你喂乾糧係會見到佢飲水,但係好多貓係去到脫水先走去飲,純粹for維生,好難飲到健康既水量,仲好容易呃到主人覺得“佢自己有飲水,唔擔心"。
罐頭只係一種保存方式,好多罐頭都冇額外落調味料,健康與否係睇成分。
成貓最好每日食3罐主食罐(85G一罐,80%水分的話),咁全日唔額外飲水都可以夠水分,2罐都可以接受。如果水分比例太高就可能唔夠飽要額外再食多罐/其他食物。
一直喂乾糧好容易有尿道/腎問題,連帶影響埋身體内分泌都可能引起其他地方有病。
如果d尿既顔色好黃就代表唔夠水分,健康既尿只係微微黃。用人類既方式去理解就得。屎都係一條條表面光滑為之健康,唔好覺得貓屎一粒粒係正常,咁係代表唔夠纖維同水份。
Thanks! 原來同凍乾唔同
check返先知98%鮮肉糧原來是熟肉 唔怪得平一截

btw 聽講orijen乾糧都香口 師兄點睇
我覺得orijen太油太濃味,製作過程(應該)比98%鮮肉糧高溫,同埋碳水化合物比較高2x%,不過價錢平好多。ziwipeak都幾好,不過價錢更貴。
平時食罐頭多,乾糧買貴d都唔係好傷荷包姐。
thanks師兄
突然發現同凍乾比 ziwi就唔算貴
同ziwi比冇咩算貴
想問下題外話
你地有無用過吸毛機
Work 唔work
即係aeramax個d空氣清新機?
有用,過一個禮拜你會見到好多毛係個filter度。
但係要放係佢哋慣常行走既位置,擺埋一二角就冇乜用啦,睇你屋企有冇呢個空間擺。
另外如果隻貓跳上去部機好易反。
係喎 無諗過佢會跳上去
挨住牆就ok既,如果挨住其他本身佢可以跳上去既嘢(矮櫃/梳化之類),佢就可能用黎借力就會反。本身部機個shape佢應該唔會有興趣專登跳上去停留係上面。
想問7週已戒奶幼貓
上手飼主話佢會食RC幼貓乾糧 所以當時買左一袋食左3日
但岩岩爬文先知原來無益 打算轉wellness or instinct
如果宜家轉糧建唔建議溝糧先定係都可以一刀切換
怕對腸胃有影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞