貓糧資料庫(20)

514 回覆
4 Like 0 Dislike
新手最近領養咗隻半歲美短 追咗po見stella 生肉糧評價幾好 請問係咪求其買一隻就得 見佢都好多款
catwalk垃圾罐,又角叉菜膠、又瓜爾豆膠、又決明膠,用膠撐起個罐等你以爲有多d食材。水分有成86%,1.5罐先等於普通既1罐。
原來係咁多謝解答
會即刻幫佢地轉糧
屋企隻公貓差唔多2歲未絕育。年頭驗過晒血好靚仔諗住隔一星期就絕育,點知絕育前一日病左入埋院3日,體重由3.7kg跌到3.4kg。3月再次驗血合格諗住再次入宮,點知前一日又腸胃炎嘔到七彩絕唔成。然後一路到依架都肥唔返,由以前全罐,到依架醫生建議加餐食Rc bb乾糧谷返肥佢做絕育但都肥唔返,琴日磅得返3.3kg,佢有食野但唔多,唔知係咪同屋企有未絕育貓女有關。依架比佢食營養膏。Rc bb乾糧溝k9凍乾,同埋台罐。仲有啲咩建議可以谷肥佢?
都係唯有試多d唔同款色唔同味道既食物佢,始終小鳥胃,一次都食唔多,唯有少量多餐。
乾糧唔鍾意試下餵多d濕糧,雖然醫生開既bb糧係營養高d,但係都要有吞落肚先計。揀返bb食既糧多數營養就會比較高。
乾糧長擺都會潮左,太耐就要換。
另外唔舒服胃口都會差,檢查下分泌物多唔多,體溫高唔高,有冇成日收埋自己,尿清唔清,屎靚唔靚。
隻貓食怪獸部落
如果食純雞個隻 就會兩三日先屙一次屎
食雞+竹筴魚 就日日有屎屙 但佢好似個耳仔會痕啲 同埋有時啲屎會有少少血
其實佢會唔會係對魚/specifically竹筴魚敏感?
但食純雞佢又唔屙屎
仲有啲咩糧可以俾佢試下?
想試汪喵個隻脫水生肉糧 但又好似真係好貴
多謝你咁仔細覆我
佢其實依架都keep住每個月都見醫生,因為自從一月病完後身體都比較差,現階段暫時除咗比較易嘔外都還好,所以依架都好小心佢既飲食,暫時主要食雞肉為主既糧會嘔得冇咁密。佢精神都還好,但成日跟住隻貓女同埋想擒佢。佢依架都係小食多餐,但佢比較衰凌晨時份先食得比較多,搞到我每晚起身餵佢2-3次。身為奴才既我個眼袋同黑眼圈dum 晒落地咁返工。但佢都係食唔肥先氣餒
你要裝自動喂食機啦,可以set定時間放,份量又可以控制,放少量又新鮮d。
搞到自己冇精神就冇咩必要啦。
有時可能嘔毛順便嘔糧,你試下梳密d睇有冇好轉。
有d貓係腸胃敏感d好難搞。
屎會有血可能因爲膳食纖維低,有d人都反映過食怪獸部落會咁,最近見佢地鷄肉味更新左新配方有加多d膳食纖維,魚就仲係好少膳食纖維未更新。我覺得應該就唔係因爲食物敏感而有血。
要屙得好不外乎油脂+水分+膳食纖維,喂多d濕糧睇會唔會好d。
膳食纖維可能就要加排毛粉之類。
油脂就好睇食物本身,怪獸部落都夠既,你轉其他都唔好揀太低脂肪。
唔該哂
咁目前搭啲排毛粉俾佢食睇下有冇好啲先 清哂而家呢批 睇下下次買新配方會唔會有改善
佢唔鍾意食罐頭 但飲水係夠既
唔食濕糧就基本上等於唔夠水架啦,9成以上貓都係
貓係沙漠動物主要靠食物本身水分
多數主動飲水係去到脫水先飲
一個罐頭60g水,普通一日2罐
你試下自己倒120g水睇下有幾多,再同佢飲既水量對比

都可以直接睇尿既顔色,正常係要好清澈,最多米黃色,深d就代表唔夠水啦。
咁真係要買多啲唔同既罐俾佢試
有冇一啲健康得黎又好食既推介
感謝
罐頭就好多都得,因爲保存容易d,廠商就唔洗落咁多奇怪野。
只要無膠少調味料都可以接受,同埋有分主食罐同副食罐。每日2罐以上最好。
另外要注意下水含量,多過85%基本上要每日食多罐先夠營養。
你可以由肉醬試起,因爲選擇比較多,唔鍾意先買肉絲。
鷄肉之類淡味d既開始試,太早食吞拿魚怕返唔到轉頭。
最後就算係味精罐其實都健康過乾糧,佢肯食落肚既先計,買太淡味/健康唔食都冇用。
建議去寵物店每款買1-2罐試下先,唔好一下子買一箱,好容易一啖都唔食要處理好麻煩。
原來tuna係濃味嘢嚟

我隻貓聽義工講係鍾意食雞,之後入咗屋唔知係咪比過tuna佢食就返唔倒轉頭,而家雞只係食少少,一係要兩溝
因為我屋企多貓家庭,佢係加菲貓,其他幾隻係英短同唐貓,扁臉本身食野慢同輪盡,再加上佢食野唔積極,用糧機既話佢未開始食,已經比其他貓食晒同埋有人陪佢食,佢會食得專心啲。
乾糧係放長糧的話 係咪買副食罐好啲?
其實係咪都買主食罐就好,除非只肯食副食罐姐。
乾糧都唔好擺長糧啦,會受潮,買個喂食機定時定量,佢太細個你咪出少量出密d囉
試罐頭的話前面4-5個鐘頭唔好喂乾糧,始終乾糧香口好多,要養成食罐頭既習慣先。
感激不盡
有寄生蟲、蟲卵、細菌,而家所謂嘅生食,係屠宰完後經過冷藏同運輸,而唔係畀隻全活嘅畀佢自己食野味,生肉不代表健康
緊係唔得,純生肉水分唔夠,你唔係餵生食野味
要完全唔使補水份,野生捕獲就可能得
計算上係要咁多水量,多數食咁多濕糧佢就已經冇乜意欲再飲水,但係都比起食”乾糧+自己飲水”既水量多。現實上應該冇乜幾多隻可以飲到咁多水?
濕糧已經算係比較好既餵食方式,同埋可以再係食物度溝水增加吸水量。我一直咁餵罐頭冇溝水(溝左唔肯食),暫時d尿都算清澈,未有泌尿道問題。我都想知點有更好既辦法令佢哋吸收到250ml,試過好多辦法都唔掂。
我有寫係至少100ml,我認為勉強可以接受既最低限度,我唔認為食乾糧可以吸收到咁多。不過寫話”夠”就係我錯 🙇🏻‍♂️
貓好衰,到發現有事就遲,無論你用邊種飲食方法,最好令到佢自己有飲水習慣,放十幾廿個飲水位,有活有死,唔同顏色水兜,引佢飲,真係冇辦法就加湯罐或者自己燉湯汁,再冇辦法就每日灌水,除非貓有心臟問題要控制飲水量,否則一定建議盡量令佢飲多啲水
領養貓貓3星期左右,歲半男英短未絕育
每日有屎尿,屎係一粒粒狀,有一兩日發現肛門邊有好淡血
後來發現眼下面同眼眉位置甩毛,耳仔都有抓損咗少少
醫生話冇蟲冇菌,覺得係食物敏感,叫我用排除法幫佢逐樣試,仲開咗類固醇同抗生素

唔知係咪我換俾佢隻purevita三文魚糧唔岩定咩
Keep住都有俾唔同嘅罐佢試,每次都食得唔多,以為佢唔啱食
但係佢喺義工度一直都好靚仔,冇甩毛
而家唯有俾返義工餵開既RC幼貓糧

屋企有小朋友比較嘈,同埋佢好挑食,好多時聞咗唔鍾意就唔食
請教究竟佢真係食物敏感定係太驚加上換咗新唔啱胃口呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞