貓糧資料庫(20)

349 回覆
2 Like 0 Dislike
點知隻乾糧係香口定淡口?
岩岩年驗check到貓貓膽固醇過左小小
依家食緊orijen 6種魚
想溝糧/轉糧應該重點注意低脂定低碳水多d
收到 我最後都係諗住好似你咁嘅配搭
想問下你啲貓貓都肯食罐頭?
睇咩罐
會揀嚟食
我半乾濕咁餵
加少少營養粉
試過好幾隻,隻貓都係鍾意食冰島

但追post話冰島低脂,想問下有冇其他嘢比佢食返做補充呢?

試過thrive 同汪貓好幾隻味都唔食,或者仲有冇其他主食罐推介
同我隻貓一樣
好嘴刁
我自己加啲營養粉&乾糧補充
唔肯食=0吸收
個罐幾有營養都無用
領養嗰時都知佢煩,義工比開rc乾+濕糧,長糧,而家盡量幫佢轉

罐頭食淨用翻熱又唔多鍾意食,懷疑佢唔鍾意微波爐有陣味,要再試吓其他翻熱方法
我兩隻貓都係食rc罐大
宜家主要食魚罐 + 雞肉乾糧
轉過其他罐但食剩好多
我溝牛離Q & 怪獸鮮肉乾糧
盡量平衡返就算

翻熱我就咁加熱水撈咋
咁魚罐食邊隻牌子?

怪獸我未試過,其實係咪同汪喵都似?似就廢事哂錢試,見有post講都係同一班人開

咁我都係用熱水溝算
罐頭我幾個牌子輪住餵
Weruva Salican 冰島
有時見其他牌子減價會買啲夾住嚟餵

怪獸同汪喵同一間廠
未試過汪喵乾糧
怪獸隻乾糧比較高動物蛋白
我兩隻貓好鍾意食
但幾貴吓 1.8Kg 大概$600

又試吓你嗰幾隻罐先

我而家溝緊rc+orijen,佢又係勁鍾意食,但想佢食多啲罐罐
我自己嘅判斷方法就係佢地會唔會食完乾糧後完全唔肯食罐
我怪獸溝Nutrience Subzero
兩隻乾糧都鍾意食 淨餵怪獸會窮

台罐淡口佢地唔食 倒錢落海
寧願餵魚罐再加營養粉

我宜家兩隻貓 加埋一日1-2罐
再溝水同乾糧&營養粉
暫時都大小便正常 有增重
想問下點解會溝埋怪獸嘅?
反正都溝乾糧 想搵隻靚少少
怪獸係烘培糧 健康DD
溝nutrience係因為齋餵怪獸太貴

有冇主食罐推薦?

食開汪喵挑嘴罐,但見食完會好多眼屎同下巴有黑頭
大家點睇呢2個台灣罐?
大帝淨係食呢2個牌子 另外請問可唔可以濕罐上加少少乾糧俾佢地?

眼屎未必有關係wo,品種貓亦都會多d。
黑頭就可能因為食得太油膩。
呢兩樣同年紀/有冇絕育都有關係。
主食罐好多款都食得,冇膠少碳水少調味料就ok。
隻屄貓三個月大成日去偷食成貓D糧
驚佢啃撚死
同埋驚佢搶撚曬隻三歲貓既糧
驚咪買第二款細粒既俾佢地食囉,等之後再轉返。
如果係大貓食唔曬,細貓先偷食,咁可能減少喂大貓既分量,增加次數。
有無類似Thrive罐頭推介?
衰貓除咗thrive,其他牌子一律唔食
Canagan 冰島罐
前排絕育 醫生睇完話其中一隻貓腎啲指數高咗啲啲 要留意蛋白質攝取 有冇咩低啲蛋白質嘅濕糧介紹
應該低磷重要d
本身飲食係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞