貓糧資料庫(20)

514 回覆
4 Like 0 Dislike
乾糧最煩係有SAMPLE賣既唔多, 請問有邊隻乾係重口味??
我覺得怪獸部落98%鮮肉糧幾香,有250g裝可以試下。
另外Orijen都偏油少少,但係冇細包買。
濕糧可以試下汪喵挑嘴罐。
佢平時d零食凍乾食唔食架,食既話都可以試下汪喵脫水生肉糧小方塊。

瘦得多可能要睇下醫生先,都有機會唔舒服令佢冇食慾而你察覺唔到。
有部分腎貓會拒食造成營養不良致死,當然都有好多其他可能性。
有時未必直接係糧食問題。
怪獸部落98%,Ziwipeak,Nature's Variety Instinct,Wellness Core, Wysong。
罐頭就好多冇膠少調味料少碳水既都得。例如汪喵,好味小姐,陪心,ziwipeak,Thrive,canagan等等。
佢肯食多D罐頭就可以加D俾佢,夠水份真係直接節省好多醫藥費。
暫托緊隻2歲無牙浪浪貓,佢口炎所以醫生建議拔牙,
想問有無細粒size既貓糧介紹
有冇人試過Rico主食罐?
試左好多主流大牌貓貓食2-3罐就開始厭
見Rico好平想買黎試吓
我隻貓淨係肯食乾糧 比罐佢係完全唔食

上一隻貓9歲腎病走咗,搞到我依家勁擔心。

依家隻貓只肯食零食肉醬(試過三星銀匙同ciao都好中意食)但其他啲凍乾肉乾什至我比我自己食啲刺身佢都唔會食。如果想佢補水係咪應該照比肉醬?但我又怕有味精食完仲衰,
肯食就得,成份都ok
Heromama, Nulo好似都細粒
你直接去寵物店問會比較好
之後要勤刷牙啦
轉罐頭要餓下佢先得,等佢知道冇其他選擇。
當然佢太硬頸都冇辦法。
Ciao肉泥有隻紙包裝既好似健康D少D調味料。
試下用埋肉泥同其他零食引佢食濕糧,有時可能食咗一啖就肯食落去。或者試下重口味既罐頭。
加油
去買包怪獸部落98%鮮肉糧試下先, THX.

汪喵挑嘴罐唔食, 零食暫時未有一隻有興趣.....睇來再係咁要帶佢去睇VET.
Thx巴打暫時試左一罐佢肯食
Rico呢隻佢名寫主食罐 有AAFCO認證
但Dcard有人話呢款係副食罐
https://www.dcard.tw/f/pet/p/234752282
貓貓好挑食,罐淨係食幾啖一罐分4次食
最鐘意食凍乾零食雞胸塊

而家會咁樣3樣mix比佢食:
凍乾雞胸浸水加好味小姐營養粉
Stella chewy兔凍乾主糧三到四粒浸水
Rawz雞乾糧

佢而家就肯食,咁樣可以嗎?會唔會唔夠營養?
佢有出主食同副食罐,唔知係咪D人撈亂咗,加上佢都聲稱符合AAFCO,唯有相信。
你怕唔夠可以加好味小姐既鮮食營養粉。
唔同品種/性別需要既卡路里都唔同,好難判斷夠唔夠。要觀察佢身型係點,最好就有小小肥咁。如果keep到冇變瘦應該OK。
水份你就要幫佢計啦,最好每日200ml,至少都要100ml。
生肉凍乾同乾糧可唔可以間段咁比貓食?
啲貓咩都食好少 想試下凍乾
d油係魚油黎
係加拿大養緊兩隻家貓, 4個月大,而家食緊:
早晚 Nulo 罐 (主要雞, 間唔中其他味)
晏晝 orijen 幼貓乾糧 (自動餵食機)

想收集多幾款糧for 日後間唔中轉糧
暫時張list 有:
blue buffalo wildness 系列罐
wellness core 罐 (但我見唔少review話好易食到有骨刺)
boreal 雞罐
Go! solution 無穀雞+火雞+鴨乾糧
Wellness core 雞乾糧

我見個post 好多都係食台灣/英國罐
有冇北美貓share 下你地平時食咩?
applelaws zikipeak 太貴
乾糧 好似睇親都係雞味最好,想食其他肉有咩牌子推薦?

同埋有時想買d 平價既平衡開支,大家會寧願俾貓食cheap d 既罐頭(例如 Fancy Feast ) 定好少少既乾糧(例如Wellness core/orijen?)?
成分:脱水禽肉蛋白、動物脂肪、米、小麥麩質*、玉米粉、水解動物蛋白(家禽、魚肉)、酵母產品、礦物質、甜菜漿、蔬菜纖維、大豆油魚油、果寡糖、水解酵母(甘露寡糖及 β-葡聚糖來源)、裂殖壺藻油( DHA來源)、金盞花提取物(葉黃素來源)。

大部份係不明動物脂肪,其次係大豆油,之後先到魚油。大豆油同魚油排咁後含量相對少。
blue buffalo wildness 系列罐<—有好多膠,不建議
wellness core 罐 <—既然有骨刺就唔洗考慮
boreal 雞罐 <—又味精又豌豆,不建議
Go! solution 無穀雞+火雞+鴨乾糧<— 普通可接受
Wellness core 雞乾糧 <— 要睇係邊一隻,佢有好多款超高碳水

妳都係自己入去寵物店/網店揀
無膠,少碳水,少味精,鮮肉>肉粉
碳水可以用100%減佢有list出黎既營養成分得出
有無靚貓糧 撞 兩隻肥貓想減肥
一隻就腸胃唔係咁好
想問下celtic connection 代理係咪就黎收皮
佢已經幾個月冇update fb
連D近期糧/ 優惠都冇晒
想請問大家 我屋企養家貓16歲
一直乾糧做主食
間中比罐頭 唔食零食
最近明顯食少咗乾糧瘦左 氹佢都唔肯食
成日日頭食好少 凌晨先食多少少
屋企人同自己都好擔心(安排緊上門獸醫)
飲水量正常
係咪可以考慮轉濕糧做主食,乾糧做副?
有睇excel,但都想請問會唔會有推介嘅牌子?
唔該哂樓主同各位嘅經驗分享
從來都應該濕糧做主食,乾糧係唔方便時先喂。
濕糧好多牌子既主食罐都得,始終罐頭容易保存廠商唔洗加咁多奇怪野,無膠少調味料少碳水就OK。Ziwipeak、汪喵、陪心、Thrive、Canagan、冰島罐、Applaws...好多都得,主食凍乾加水都得。未必需要食最健康,最緊要睇下邊款食最多就邊款。其實就算味精罐都好過食乾糧。去寵物店每樣揀幾罐俾佢試下。
濕糧食多左會飲水少左,唔洗太擔心,都係自己計返佢飲左幾多水就OK,200ml以上最理想,至少至少都要100ml以上。
濕糧容易卡牙縫,記得每個禮拜幫佢刷幾次牙。
腎病/其他病都會影響食欲,明顯瘦左可能要帶去睇下醫生穩陣D。
不過講真都成16歲,可能佢鍾意食咩就食咩算。
本身飲食習慣係點?
幾多歲?咩品種?男女?幾重?
如果腸胃唔好可以試下單一肉類蛋白質,怕佢對某種肉敏感。
如果本身食乾糧可以轉濕糧,少d碳水冇咁容易肥。
當然減肥就係減少份量最直接。
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞