貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
//Copy from 肥美絲@貓糧資料庫(7)//

乾糧罐頭生肉都有,如果有新出牌子無加到請講低

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing
我都有睇呢個post 但我兩隻仔好挑食 淨係肯食冰島 所以都焗住餵
多謝提供資訊

濕罐我極少餵
主糧生肉配搭乾糧
見astkatta慕斯同肉絲口感都有同埋口味多所以買
有冇人餵緊no fish cat 試左好多牌子呢隻見到係單一蛋白所以買左兩罐比隻貓貓試食 都乖乖地清盤

見到係意大利製造 但上網完全搵唔到相關資料只有香港代理網 睇成份都單純 只係cassia gum有啲多雖然未有證據有害但都擔心 想知多啲呢隻牌子或者有冇外國網睇多啲review

另外想問仲有冇肉醬/肉泥罐推介 差唔多試哂主流牌子wellness core
Rawz ziwi ownat canagan 好味 汪喵 k9 instinct natural greatness kakato openfarm aime cindy recipe ciao monge等等仲試過肉絲罐 / 主食凍乾加水打泥都唔成功 淨係食兩啖或者絕食
幼貓糧 wellness core / Origen/ instinct 邊隻啱長毛貓食多啲?
3個牌子推介instinct
astkatta
Absolute Holistic
aatu
rawz
多謝
問多句 想換乾糧
4個月大比佢食ziwipeak做乾糧適唔適合
而家食開wellness core長糧同半罐怪獸寶寶罐/汪喵營養罐
多謝巴打但睇左樓上個cm 對冰島罐有保留
衰仔腸胃敏感 excel寫absolute 有膠同aatu易會痾嘔就唔考慮住 rawz試過都唔太食

衰仔一日大概食少過40g罐 試過收哂乾糧 淨係俾濕/凍乾加水 都唔肯食 好硬頸試過餓到唔舒服要睇醫生 不斷試糧都試唔岩 唯一最鐘意食得最耐就係rc處方罐但果期好肥
可以
不過唔長擺糧會比較好
不如set個自動餵食機
咁揀食好難搞
變到冇乜選擇
佢會食乾糧?
請問 Harlow blend 貓罐好唔好想買001
會 食緊wellness core乾糧+stella凍乾打碎 倒少少係面氹佢 每日食40-50g 細食揀擇 驗血 x光正常 可以增肥

試過買蒸雞柳/三文魚+ cat mix 開頭新奇食哂 第三四日已經唔食 成日驚佢唔夠水 又試俾副食湯罐都唔鐘意 又唔鐘意海鮮 一有腥味就抗拒 唯一食得哂就係ciao肉泥 買astkatta 怪獸肉泥都唔制

搵左好多牌子但都唔成功 所以想問下各位巴絲仲有冇咩牌子推介

生肉唔敢比 衰仔腸胃頂唔住 食少少就痾血便 唔敢狠心比佢再食

黑貓好靚

平時俾肉泥果時將肉泥擠曬出嚟集中係中間再加水係側邊
應該會飲曬啲水
成分
雞肉、水、改性木薯澱粉、維生素和礦物質、魚萃取物、甘胺酸、牛磺酸、羧甲基纖維素鈉、鮭魚油、益生元、纖維素粉

營養分析
粗蛋白質(最少)15%
粗脂肪(最少)1.8%
粗纖維(最大)1%
灰分(最大)3%
水分(最大)81%

唔清楚加左幾多木薯澱粉,上網見唔到打開實物咩樣,如果打開太傑就算。
另外脂肪太低,對毛髮冇咁好。
貓仔8個月,想幫佢轉乾糧
Nutrience subzero火雞好d定係orijen 6種魚好d?
淨係搵到前者試食裝,唔敢買一包驚佢唔食
兩款差唔多,Nutrience subzero火雞可能好少少,但係d數值都只係+/-2%差別,兩款都可以食。Orijen有d重味,Nutrience未買過。
如果罐頭係魚,乾糧就揀火鷄。罐頭係雞就揀魚。
係啊 而家就係咁呃佢飲多啲水 最好梗係想佢食多啲主食罐 最多好似另一隻貓咁 主要食罐 乾乾係屋企無人果陣輔助 但已經將所有主流牌子都試勻哂咁滯 試無可試先想請教中家仲有冇咩牌子未試
揀食到咁
唯有咩牌子都買一罐去試
想請問ziwi 有無卡拉膠? 見倒出來好似有膠質係底
係 每日都想剷佢上天花板腸胃差又奄尖
其實可試下羊肉/兔肉生肉糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞