貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
之前生肉就係食兔 ziwi都食過羊同鹿味 太油又會軟便
生肉一食就唔適應痾血差啲嚇死
食緊wellness core original 兩個月 條尾啲毛甩左勁多 依家變到好幼
利申:冇梳過尾巴毛
喂開每日一乾一濕 上網睇話澱粉質太多
想問係咪要轉乾糧
我睇個表wellness core澱粉質都唔係好多
如果要轉 邊一隻乾糧好啲
想問下有冇人試過奇境嘅罐頭?
同埋知唔知aime kitchen好唔好?
奇境個罐頭有膠,加上成分只係show蛋白質同脂肪,連水分都唔寫,唔知點分析。
Aime主食罐某d有膠,某d就落好多豆,某d水分好高88%,食唔飽肚。
試下instinct
之前試過 會軟便
都係食緊wellness 諗緊轉糧 淨係食鴨味多啲 完全唔肯食原味 鴨味都要另外溝凍乾先肯食 同問邊隻乾糧有埋凍乾或者邊隻適口性高又有加益生菌

我兩個仔聞到instinct 係調頭走 好彩有sample試
試哂普通 ultra同raw boost都唔要
試過subzero嫌入面凍乾太少 sample拎3包得1包有 canagan 太大粒咬唔郁 orijen同nature greatness食過但屎唔靚

睇緊go!有單一蛋白但見牌子出過事?
Go!單一蛋白個d好高碳水(30%+),又有d植物性蛋白推高蛋白質含量。

試下ziwipeak?
想問1歲長毛貓應該食邊隻糧比較好🤔
長毛洗唔洗揀化毛嘅配方?
因為見大家推薦instinct
唔洗揀咩特別配方,多數出乜乜配方都只係d marketing嘢,加少少膳食纖維就話化毛配方,轉少少材料比例就話乜乜貓專用。
揀貓糧時都係自己睇返佢個材料同營養係用緊咩好d,唔好俾乜乜配方呃到。
自己勤梳毛再額外餵排毛粉就係你需要既排毛配方。
新手想問
貓貓而家兩歲
長期都係食緊ziwi雞/牛
腸胃大便都無問題 其實係咪可以一直食落去?
食生肉糧係咪唔需要大量飲番足夠水?
ziwi幾好,可以一直食。
如果你指既生肉糧係風乾生肉糧(1x%水分),咁就一定要額外補水啦,每日至少都要吸收100ml以上水,你可以自己計下。
如果係真係生肉,本身就有大概65%水分,一樣要計,不過餐餐生肉的話應該可以完全唔飲水都夠。
依家諗住細細包試下f&d 唔知點呢
乾糧冇細包裝個啲唔敢試
Ziwi風乾試過 唔係太鐘意
兩隻野都係鐘意凍乾鬆化啲咁 凍乾加水都唔食 一定要淨凍乾所以只有mix乾糧+罐咁食
有隻接番黎果陣試過想全凍乾 哽到幾次都嘔懷疑自己養左隻弱智貓
我都有諗過nd 但見冇試食包拎就放棄
有冇人餵緊rawz / stella 乾糧 見到有凍乾外層都幾吸引 但見佢成份第二已經係肉粉
本身都喂緊呢個牌子凍乾
我指ziwi
以為ziwi係生肉糧
Quinoa/Ancestral/Tropical系列碳水超高,不建議
Prime/Ocean系列可以考慮

最好都係濕糧爲主(80%+),乾糧唔係太差都可以接受。
乾糧太香影響佢對濕糧既興趣就唔係太好。
唔知呢隻重唔重口味,未買過。
佢確實係生肉,但係風乾到乾真真,一定唔夠水份,你當佢係乾糧。

平時生肉糧係指真係生既肉(要擺雪櫃個d),或者Stella & Chewy個種,額外加水黎食。呢d水分含量(~65%)會接近罐頭(~80%)。
明晒
大家可以笑我on9了
買汪喵餵浪浪,諗住想佢食好啲
點知佢揀飲擇食唔食
買返啲垃雜罐頭算
我隻貓好鍾意冰島mousse罐
其他肉絲肉泥都麻麻
但係真係勁水好似食左陣風落肚
上網睇過脂肪比較少唔適合長期餵食

咁我應該餵多罐 定係mix汪喵/怪獸幼貓罐
balance番營養 但佢已經係成貓
mix汪喵/怪獸幼貓罐會比較均衡,脂肪多d
幼貓成貓都可以食,營養豐富d姐
咁罐罐使唔使好似乾糧咁慢慢轉糧
定係每日俾唔同罐佢試下都ok?
可以直接轉睇下有冇軟便既,冇事就ok,有就要慢慢轉。
不過罐罐冇咁香口會比乾糧難轉好多,你一次買少少就好,可能一啖都唔食要餵垃圾桶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞