貓糧資料庫(20)

349 回覆
2 Like 0 Dislike
有冇ching餵緊肉球朋友嘅生肉餐?
係咪一日100gram 早晚2餐就夠?
營養同水份都夠?仲洗唔洗額外補水?

想問吓有冇人都係食緊呢隻貓糧? 平時買開貓糧嗰間舖頭話佢蛋白質太高會好易有腎病
根據隻貓幾大計算返佢所需既營養
100g就咁睇就唔夠,齋計水份一日都唔止要100g啦
貓糧資料庫Excel常見疾病個度有講:
- 比起限制蛋白質飲食,限制食物中的磷含量更加重要。
- 相對較高的蛋白質飲食會改善腎臟的血液流動。增加血液灌注入腎臟可以幫助過濾出廢物,減少毒素積聚。相反,低蛋白飲食會減少血流量,當通過腎臟的血液循環受到損害時,腎細胞死亡會增多。
- 長期進食全乾食物被認為是導致慢性腎衰竭的其中一個原因。

食多d濕糧實際d,乾糧係唔方便喂食時先俾。
如果追求低蛋白取而代之既係碳水化合物,對於純肉食性既貓黎講唔係好事。
有無人用過stella and chewy’s 幼貓既幼貓糧?好唔好?

主子之前食緊WC 但一直都麻麻地
呢兩日越食越少
諗緊轉
點發現有問題去睇醫生
貓貓8歲都驚驚地 想留意下咩症狀
轉食多d罐頭囉,諗辦法令佢吸收多d水分。
食物揀低磷,會對腎病有幫助。
山姆超市賣instinct 貓糧,有冇伏呢
貓唔識講嘢,唔抽嘢驗真係憑經驗估㗎wo
thx
有無人係petmarket online shop訂開糧
最近有朋友係個度買到壞左既狗糧 好似唔肯處理
我都有幫襯開呢間買貓糧 轉第間買穩陣
驚就唔好買
買就唔好驚
都差唔多Tundra可能低敏d,因爲用鴨肉。
如果咩材料都冇敏感的話,我會買食材同濕糧唔同個款。
最重要都係食多d濕糧,Orijen普遍會香d油d,如果太香導致唔食濕糧,會建議換其他牌子。
wellness core會唔會好啲?我都係比佢食開orijen,感覺佢食咗係無咁鍾意食罐
貓貓食開嘅乾糧太濃味同埋成份麻麻 (多謝Kafka巴幫手分析)
想幫佢地轉乾糧,等佢地肯食返多罐
依家諗緊依幾款
1. orijen 雞肉全貓: 健康得嚟香口啲,應該會易啲轉,但會怕佢地都係唔食罐
2. Wellness 雞肉: 淡口啲,但驚佢地唔肯食
3. Instinct 雞肉: 成份唔錯,但見好多人話啲貓唔食
4. Nutrience - Subzero 雞、火雞、海魚配方: 見佢有凍乾,好似幾好咁

想睇下邊款會啱啲 唔該晒
4隻貓
4個月貓B 唔食貓B糧 乾糧 罐都肯食
1歲貓女 只鐘意食乾糧 好少食罐
4歲 & 5 歲貓仔 鐘意食乾糧 得部分罐肯食
轉乾糧就容易好多既,俾我會由中間試起,越試越淡,睇下佢地底綫係邊,過程都要溝住試。
不過以上幾款我只係買過Orijen,唔知邊個淡口d。
咁嘅話 我應該會考慮sub zero

請問有冇人餵過呢罐?想知道有冇伏
齋睇成份就幾簡單,賣點係低磷對腎病有幫助,可以試下。
呢一款係主食罐,其他某d成90%水分就係副食罐。
餵緊Subzero+怪獸鮮肉糧
兩隻貓都鍾意
食咗大半年SO FAR身體健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞