貓糧資料庫(20)

349 回覆
2 Like 0 Dislike
有冇人轉左乾糧後有尿道問題
轉左Orijen 6魚 2個月, 最近尿頻 有血尿, 驗晒又冇發現結石同菌
諗緊好唔好轉另一隻糧試下
咁驚,我最近都轉咗 咁醫生有冇建議再轉糧?
齋食乾糧就自然會有尿道問題架啦
要轉既唔係第二款乾糧,係要轉食濕糧,全濕最好
一旦嚴重到要食處方糧就隨時要食一世
唔嚴重既尿道問題增加水分就可以解決
巴打另外想講教下

隻貓到步一個月,想試吓餵凍乾,佢係好鍾意食,有時就咁整碎放落乾糧or就咁食,但唔知佢食得太急定咩,轉頭就嘔返出嚟 其實已經唔係比好多佢

因為想佢食少啲乾糧,係餵食機無人時都出埋,巴打有冇咩建議?
如果齋嘔未消化完既食物又唔洗太擔心既。有d貓係特別容易嘔,可能食得急/太多,可能食完活動太多,可能腸胃敏感,可能佢地想借助食物順便嘔毛出黎,要徹底解決有d困難。

佢地見到鍾意就唔識控制,好容易一次過食太多落肚,但係轉頭又唔舒服。唯有食慢d,少食多餐,食完唔郁咁多,閑時梳多d毛。

凍乾本身如果唔加水,同食乾糧未必有太大分別,當然都要睇咩牌子同成分。唔知你本身有冇加水,如果佢鍾意食,你加多d水會淡左,口感冇咁香脆,可能可以令佢食得慢d。

最好係食物本身就令佢吸收到每日所需既水分,呢樣起碼我地可以自己計算到。食物夠水分的話佢地可以完全唔飲水機d水都冇問題,飲水機水某程度上可以理解為佢好缺水,係食物度安排既水分不足。
thx 巴打,咁試吓凍乾加水先
屋企隻英短食開royal canin隻英短乾糧
宜家食到佢肥絲大隻,驚佢痴肥
諗緊轉糧+自動出糧控制佢3餐

有無邊隻糧推介好
轉早晚食濕糧(罐頭/凍乾+水/生肉)
中午開唔到先濕糧食乾糧

濕糧揀無膠少調味料就ok
乾糧跟#1個excel表揀,ziwipeak/instinct/thrive/wellness core/wysong....
佢唔係好食濕糧
最近買左幼貓罐同埋成貓罐
又唔覺灰灰地色
有冇相比較下
想問下HARLOW BLEND - 雞肉三文魚全貓糧 評價如何
屋企4隻貓都好鐘意 不過見佢地下爬開始黑黑地 唔知係咪太油
之前試過無貨轉咗wellness 但佢地麻麻
想問下有無啲健康又抵食嘅乾糧推介
thanks
youtube有d罐頭開箱片可以search黎睇睇
Holistic Blend 雞肉/三文魚全貓糧

成份:
雞肉粉、全糙米、全大麥、雞油**、全亞麻籽粉、脫水雞肝、全小米、野鮭魚粉、脫水全蛋、牛磺酸、營養酵母、DL-蛋氨酸、脫水、蔓越莓、脫水蘋果,絲蘭萃取物,迷迭香萃取物,乳清蛋白,維生素:維生素E 補充劑,L-抗壞血酸(維生素C 來源),菸鹼酸,肌醇,維生素A 補充劑,單硝酸硫胺素,核黃素,維生素:β-胡蘿蔔素,維生素D3 補充劑,葉酸、D-泛酸鈣、鹽酸吡哆醇、生物素、維生素B12 補充劑、礦物質:蛋白質鋅、硫酸亞鐵、氧化鋅、蛋白鐵、硫酸銅、蛋白銅、蛋白錳、氧化錳、碘酸鈣、亞硒酸鈉、* *(以混合生育酚(一種維生素 E 形式)保存)

營養分析
粗蛋白質 - 最低 32%
粗脂肪 – 最低 16.5%
水分 - 最大 10%
粗纖維 – 最大 3.5%
粗灰分 – 最大 9%
磷 - 最大 1.1 %
鈣 - 最多 1.4%
碳水化合物大概 34%
---------------------------------------------------------------------------------
主成分係雞肉粉,糙米,大麥,(太多碳水化合物),有味精,迷迭香萃取(天然防腐劑),絲蘭萃取(減少糞便氣味),亞硒酸鈉(人造硒來源,可能對身體有害)| 符合美國飼養控制中心(AAFCO)營養標準"

材料麻麻地,有味精當然鍾意食,油又會更加鍾意食。
你轉其他健康d既應該都會冇咁鍾意食。
抵食既材料就差架啦,喂多d濕糧節省醫藥費先係最抵。
收到 唔該晒
會幫佢哋慢慢轉返其他糧
濕糧一直都有比佢哋食的
唔好意思 想問多少少
請問入面邊種成份係味精?
comment我照抄貓糧資料庫,佢寫既英文成份有natural chicken flavour。下面條link既描述都有「天然香料」,貓糧資料庫香味添加劑都歸類為「味精」。上面段中文成分表我係抄第二個網,原來有d唔同,我冇買過唔知邊個準。
https://www.petchillhk.com/Holistic-Blend楓葉-全貓糧-雞肉-三文魚-低鎂配方-10lb-Holistic-Blend-楓葉-寵物用品速遞?gad_source=1&gbraid=0AAAAADprZED0_tEL-u3noWbGluLNxrufL&gclid=Cj0KCQjwxeyxBhC7ARIsAC7dS38COtule2i6fqbs4rZJaZQHoLdgCb_BkjCI0f2pqfxLQrxlar4wZ00aApUJEALw_wcB
試左咁耐終於知道屋企隻大王偏愛雞肉絲
以前屋企整三文魚或蝦都會同佢分
而家放面前都唔食
罐頭比佢試過鐘意食thrive同陪心
請問仲有冇邊隻類似嘅肉絲罐可以試
Canagan, Raws, Trilogy, Astkatta, Applaws, 肉球世界
想問下Kakato既主食罐資料
跟醫生指示啦,應該要食處方糧啦?無謂自己亂搵糧。本身佢平時食咩食到腎病?

好多貓脫水先走去飲水,耐左就腎有事,所以肯飲水唔代表夠水份。
https://crazypetter.com.tw/十款貓肉絲罐頭開箱上集,trive脆樂芙、almo義式大廚、/#KaKato卡格表格

唔同口味營養成份有d差異,整體黎講都幾好,冇乜奇怪食材。
某d口味脂肪太低長期食可能唔係幾好。
你係咪餵多左,你跟返包裝建議份量比例餵試下先
英短係好易肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞