貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
thanks... 試下買兩罐汪喵低磷罐試下...
你唔好齋買2罐啦,買十幾款返去俾佢試啦,睇下邊款鍾意食先買同款
食開乾糧係好難轉罐頭,好大機會一啖都唔食
一罐完全食曬先得60g水,你買2罐就算佢肯食都一日食完又係要買
試到最後健康個d唔肯食可以照俾味精罐,even食味精罐有膠都好過食乾糧,點都有多d水分
有無人係食緊Nutrience Subzero?
佢好似轉咗名叫Black Diamond
最近食晒諗住買新
上hktvmall見到勁多人話包糧入面有蟲
搞到我唔敢買
到底佢係轉名改埋配方定點?
最後買咗instinct ultimate protein,隻貓都食得幾好
最近換糧,係自動餵食機溝定左咁
頭幾日可能新糧少D都肯食下
哩幾日溝多左新糧(1:1咁上下)
返屋企見好似無食好多
行近一睇好似留低既都係新糧咁
係咪要退一步再溝少d新糧先又?
想狠心d餓下佢,唔想佢再食rc
咁應該要溝少d慢d黎
趁佢而家主動食少左乾糧,可以試下喂多d罐頭更好
隻貓好易嘔而家食緊K9凍乾生肉糧
諗緊轉味定轉食罐好
罐就點都要食黎補水
乾糧佢嘔都應該轉埋
如果本身凍乾生肉糧有溝水佢肯食,可以試下其他牌子既
轉罐頭唔知佢肯唔肯食,質感唔同
依家試緊減新糧比例餵但情況係改善左小小
但其實都比原本食少左
新糧係instinct 幼貓糧
如果要換種想問有無咩推薦?
wellness core ?
前排喺homey paw度買咗 貴小小但係都可接受
貓貓腸胃差想轉罐+鮮食 如果自己煮落生肉預拌粉定cat mix比較好應該會一星期一次煮好 食先解凍叮熱 係咪會cat mix比較方便 但catmix係咪都要加肝加蛋 衰仔唔鐘意蛋味 肝味 淨係要肉

見ez complete可以熟肉落 唔洗加肝加蛋但加熱會流失好多營養定有冇其他牌子推介
有冇人食開TRILOGY濕罐 / 幼貓濕罐,想問入面雞肉同湯D色水係咪灰灰地
新手一問,幼貓糧嘅話哩到係唔係主推instinct同wellness core
最近領養左隻貓 8個月左右
因為貓舍資源麻麻 所以一直比超市啲平價罐佢食,冇乜營養價值

如果怪獸、汪喵、k9
揀邊個牌子好,定三個都買啲返黎比佢慢慢試好
Thx!! 試咗好味小姐隻益生菌肉泥罐,好彩肯食
繼續開發下其他罐頭先
其實貓貓應唔應該轉糧?而家既乾同罐都食左3年,最近佢開始有d抗議唔食,可能厭厭地,應該點做
轉,唔食等於冇吸收營養,食物本身幾健康都冇用。
可能佢試下其他款又會肯食返而家個款,試下冇壞。
主子只吃魚不吃雞 想問有啲咩幼貓罐係魚成分居多
想請教一下大家貓女六個月2.3kg 由細到大都食wellness core
但好似食極唔肥仲係好瘦咁 每餐乾糧都多數食剩 食罐罐就餐餐秒清
便便一直都算正常so far冇爛屎 只係試過幾日少少軟便
應唔應該同佢轉糧? 如果轉糧嘅話orijen, instinct, 怪獸部落98%邊隻好啲? 感謝大家🙏🏻
你喂緊咩罐頭,每日幾多罐?如果罐頭本身水分太高未必夠飽肚。
既然佢肯清曬罐頭,你加罐頭份量就得啦。
你乾糧係咪用機定時定侯俾?如果放題咁會變淋,唔好食。
食多d乾糧係會容易肥d,但係會怕佢轉左一款鍾意食既會掉轉頭唔肯食罐頭。
貓女成貓都係3-4kg,6個月大2.3kg又冇話瘦得好誇張既。
食緊怪獸部落寶寶罐 而家一日一罐分兩餐
溝水或者蒸雞胸肉撈埋比佢
乾糧一日兩餐 逐餐倒出嚟食完就收走
就係覺得佢罐同雞肉都食得算多
但係都唔太肥所以就睇下需唔需要轉糧咁
齋食乾糧既會肥得快但係唔健康,如果佢而家健健康康便便正常的話我覺得未必需要轉,轉時可能會軟便又要適應,加上好多時絕育之後先會肥。你要轉的話instinct>怪獸>orijen,orijen比較重口味可能影響佢食罐頭既意欲。
另外罐頭溝水都變相令佢食少左,如果水分充足的話未必需要溝,要佢肥應該令佢食多罐好d,水分都一樣補到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞