NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
我當你Stable Diffusion呢個最熱門嘅單卡Application

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/stable-diffusion-benchmarks

三個月前4060Ti都仲係無so
要再準啲你要問有跟開SD XL啲師兄,我無乜點用。

終於買左
一直猶疑緊買tis 定s好, 最後都係買s 算
農曆新年前新蛋 MSI 3070 Suprim換咗做 Gigabyte 4070 Ti Super Gaming OC (睇見post有人講過網店咁賣,自己計返港紙計返USD888.x,幾日前睇返美馬賣msrp USD849係不連乜稅物稅。等咗幾日見香港網店仲有貨就買咗拎)。今次換埋 Antec Neo Eco 850G M ATX3.0 (HK$869),4年前舊款中塔機箱無空間,換火牛換電線要拆剩銅柱,換咗成2個鐘頭,比1年半前換CPU雙塔散熱困難

4080S想要但賣成USD1,200 性能會差16% 各媒體用高價錢少bottleneck硬件:https://www.reddit.com/r/hardware/comments/1aogaer/nvidia_geforce_rtx_4070_super_4070_ti_super_4080/

經歷過 1) 第一時間bios開著 Resizable BAR, Above 4G Decoding、
下載返 nvidiaProfileInspector打開rbar 三項設定,每次更新完driver佢會還原,Windows10 HAGS之前已經開著。舊 zen3相關bios 熄SB, B2步進可以-30, PBO 200mhz超頻等略過

2) 參考4080核心。試到性能提升5.5-6%無再試(比你調較的核心最低電壓從925mv開始起到作用)Quiet bios張卡1050mv開始要1400 rpm以上轉,溫度先至壓制到65度
a.) 全部可以升頻+195;mem+1500 Enter後剔號,Ctrl+F把目標以後的電壓Shift選取後,拉至低過最左邊的點後剔號
b.) 額外性能提升依靠vram居多,感覺比較核心7:3。vbios打開功耗PL12% 320w的效果,只適合1000mv以上降壓超頻、及跑3dmark分數的骨灰玩家,無降壓直接打開PL印象有1%以內升幅、但係用Quiet bios無作用不到0.05%提升
c.) 遇著Portal with RTX呢類易crash遊戲,將核心降返低每15hz一組排解

3) 散熱模組可以 VSR 2(38% load 保持50度以內,睇片 VSR 3(99% load 9分鐘超過60度)做不到零轉風扇。功耗PL35% (100W)風扇會少咗一個條件轉動。風扇最低轉速1,300 rpm 30%,Quiet bios只要60度up或功耗超過100W就會轉。記憶中OC bios煩在50度再開始轉又轉速不定。張卡300mm算做短又偏薄身,外觀銅管無鍍鎳減省成本。大陸技嘉Gaming叫魔鷹/AERO雪鷹

4) FB見到上年的顯示卡保養虛假文書事件,聯強香港話30日內指定型號保養享有升級,去https://member.aorus.com/hk/product/list得英文介面,upload網店的電子invoice拎咗4年保養,打個卡開心一下

先至知有 DLDSR打開2.25x DL
相比在 BG3入面 DLAA抗鋸齒同一樣,視覺上好震撼,簡直將手機拍片變做單鏡反光相機拍出來的精細

遊戲入面照常畫面轉做3840x2160,張卡自己會在後台換算返做2k
全螢幕模式一定要fullscreen無得windowed/borderless,有時都要Alt+Enter兩次望返Core Load%來確定。再有需要先至試裝 Playnite+plugins https://www.reddit.com/r/The_Crew/comments/1885zoa/fix_dldsr_not_working_in_the_crew_motorfest/

玩返tarkov單機版spt-aki (texture-med, shadow-low, SSR-med, 裝咗process lasso),都大食GPU佔用由30%提升到7-90%,有需要可以配搭DLSS降低畫質減少loading
Reserve儲備站一般bot加入場以外,fps幀率無低過70格打得盡興
https://na.cx/i/SQ8wrH5.png 用咗MSI Afterburner套裝內的RTSS,按hotkey先至capture 到DLDSR 4k screenshot,唔識得capture實際換算2k下畫面
4060 千8考慮下
火牛 RAM都試過晒冇問題
CPU 139k轉埋147k都一樣
點知換左兩張display上機試都冇問題
內顯又冇問題
係我自己張卡先唔得
俾漢4老點左添
咁應該係班垃圾冇整好張卡就俾返你/俾咗張暗病卡你
真係痴撚線
佢話佢試過張卡冇壞
就係唔想轉4090D
搞到我真係番去逐樣換逐樣試
裝裝拆拆左十次都有
部野又重…夾埋成三十幾公斤
搞撚到兩隻手又損又瘀
著到就無壞嫁啦
有得換4090D 就換可能好過啲
… 部野又重…夾埋成三十幾公斤
搞撚到兩隻手又損又瘀…

睇到巴打呢句感覺好稀虛
直頭陰公
佢話佢試左兩次都冇問題
應該係火牛條12vhpwr線或者火牛壞
依啲大牛砌完都冇咩位剩
隻箱又走晒線…拆又麻煩…又難插番啲線
換左條12v線都定格個下…個心已經離一離
搵隻牛試左又係咁
行單ram左右試左一樣…換晒兩條又一樣
CPU都換埋又一樣
個下個身出撚晒汗
得番機板未換
但換機板即係成部砌過…拆都拆撚死
試下搵張卡試下…又得喎打到機
諗住可能好彩…又再搵多張番黎換
又得喎屌佢老味
真係我原本張卡唔得
又砌番埋
前前後後用左五個鐘不停又抬又拆咁
寄俾張哥整算啦
有無人玩左Chat with RTX 同自己條女深情對話?

識唔識好似 CHATGPT 咁作故事?
同埋有無得FEED一堆文比佢等佢識創作更多類似故事? 好似SD train Lora 咁
淨gen sdxl圖黎講
今個月有新UI出左, 令SDXL慳2, 3gb VRAM
於是個VRAM總數岩岩好令之前會因為 ‘’唔夠VRAM,改用SYSRAM而慢‘’ 既12gb卡, 變返做夠VRAM用
於是上年個個 ‘’4060ti16gb快過4070‘ ’既情況 已經無左, 除非特登gen d 大圖迫爆12gb

train lora就唔知了,一出新version又未必用得返,已經費事train, 而且有d用處ip adaptor代替倒唔駛再train
1080P 打helldiver call duty 槍game多,用緊3070ti, up上4070 ti 會唔會勁好多
咁即係之前所謂4070慢

個問題唔響卡本身嘅算力度,只係VRAM唔夠多導致。

咁即係話,如果有Application超過16GB,大家都要存取SYSRAM而受拖累
但如果一齊要用SYSRAM下,其實係咪都係卡本身嘅性能先決?
應該唔會
尋日想裝chat with rtx , 發覺無llama2揀,好似要16GB ram,我買咗4070 super, 宜家知錯啦,早知買ti super
裝倒架
你去個unzip左既installer 有個Llama既config file, 個vram要求 求其改細佢
再裝就有得tick Llama
你地有無 enable 底板 Resize BAR 比gpu

有乜drawback架?
我見無得揀,無裝到,之後去咗裝cuda tool kit, 裝完後就裝唔返chat with rtx

咁呢個另一個問題啦 ? unzip多次試過?

總之我都係12gb, 改完個config, 就有得tick黎裝
同埋真係用倒既

不過求其用落廢過poe 就閂左
呢個Testo似乎CPU影響唔細

純運算能力明明唔止85>108咁少

我玩4K Game同跑CUDA, 3090>4090差異係好明顯,幾乎係倍級咁上。
試過唔得,應該唔關改config事,9成係個cuda toolkit搞到裝唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞