NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
遲下先更新個post頭

40系列顯示卡(4090、4080、4070ti、4070、4060ti)已經發售

3840x2160

2560x1440

1920x1080

4090 $1599鎂

4080 $1199鎂

4080 12Gb 4070Ti $799鎂

4070 $599鎂

4060ti $299鎂

--------------------------------------

土炮即興吊命防燒頭方法(不建議咁做):

------------------------------------------
AMD Radeon 7000現已發售十算炒價
7900XTX 賣$999鎂

7900XT 賣$899鎂

— 4070ti,但只有12Vram GB可能唔夠用

— 4080,唔減價拉大同4090嘅價位差距,其實可以索性當呢個型號無出過

加少少直上4090

— 4070Ti以下型號唔洗睇,例如4070性能不如3080

— Pass40系卡等50系卡出

個人認為
等50 series>4090>4070Ti>3090>3080

歡迎大家俾下意見

-------------------------------------------
30系卡購買建議:

— 又要極致平又要打到下機我寧願你買上代二手/隔離AMD

— 最起碼3060Ti起跳,性價比最高。

— 3060Ti同3070有平買平,打後嘅Model強烈建議唔好買丐版,至少ASUS TUF版本起跳。

— 3070Ti唔建議買,原因係改用咗GDDR6X記憶體,比起3070熱咗好多但實際使用上效能幾乎冇乜點提升。除非你搵到唔係丐版嘅價錢上非常有優勢就可以考慮,否則一律買翻3070。

— 3080 12G唔建議買,價錢有板你睇,但實際使用上效能近乎係冇提升,個人諗唔到佢出現嘅理由。

— 3080Ti同3090有兩個主要主要分別,VRAM差一倍同埋設計上3090喺背面係都有VRAM,兩者效能近乎冇分別。如果係專業需求有需要用到24GB VRAM直接買旗艦版3090就OK,如果普通Gamer又想攻頂其實一般3080Ti都好夠玩,而且溫度都相對上穩定啲。當然都係嗰句,咁好彩你又搵到價錢又有優勢嘅3090的話就直上啦。

— 3090Ti…..Err唔知點評論,多咗新12 Pin供電同行PCIE 5.0(?好似係?),個人認為純粹係一個N卡要曬刀法嘅卡,對正常人嚟講冇乜大吸引點,諗得佢嘅我寧願你直上4090,除非錢對你嚟講唔係問題。

— 買水貨顯示卡首選EVGA,有全球保,出事可以自己RMA去台灣。其他牌子嘅水貨就要自己RMA翻出廠地

— 正常情況下考慮階梯「3060Ti > 3070 > 3080 10G > 3080Ti/3090」

— 想穩陣,請將所有二手顯示卡一律當礦卡以保障自己,出事唔好喊

— 以太坊係2022-09-15合併,係呢個日子之前都可以用顯示卡去掘較值錢嘅虛擬幣,但之後就唔得。如果要買30系卡請求神拜佛,要買中呢個日子之後生產嘅貨
LM
LM

此信息發送自RTX 4090的主機
Lm
啲4080 super 唔丐都好貴
香港腦場有自己既刀法
4070Tis開始減價未
係都減咗4070 ti 呢啲舊卡先啦
果堆垃圾建議退返去代理
真心有興趣買4070 super 丐版,塞佢入A4 case駁電視
RMA super變non-super
買咗4070Ti SUPER,冇得再做等等黨
4080S香港嗰價咁閪,思前想後 唸買4070S定4070Ti S。
最後為咗16GB ram 256bit都係買4070Ti S。
可以玩下AI,同應該夠頂5~6年2K Ultra gaming啩?
最後都屌左4080S
Ching 買左邊隻牌子同買左幾錢?
買咗邊款?
邊度買幾多錢?
GIGABYTE RTX4070 Ti SUPER WINFORCE 3 OC - $6,799

咁應該係呢張啦
電腦Mon 4K
但如果打機開2k打機會唔會好蒙
4080s個價全球都好閪
我響外國,MSRP根本買唔到
咁你買4K mon做咩
睇戲
根本4080S就係閪,快得4080 3%
如果有24GB都好啲,而家只係一張減咗價嘅4080
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞