NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
以前po過關於stable diffusion SDXL既 benchmark
當時因為某種workflow岩岩好係要>12gb至<16gb vram , 於是某情況下平d既4060 ti 16gb仲快過貴d既4070 12gb

但最近有d新野慳左vram, 於是又變返正常既一分錢一分貨了
https://twitter.com/Yacamochi_db/status/1755911025906569563?t=pJ0p5jqmM1kiR3z1Pgd0LA&s=19
美馬即刻跛4070 ti super oc gaming 799$
唔送香港
而家買N卡係唔係揀asus, msi同gigabyte最平果張就得?其他牌子會唔會考慮
asus, msi唔會有平
咁撇除msi同asus,剩低嘅牌子gigabyte係唔係比較好?
睇完3大牌子相關資料,好似三大牌子會穩陣小小,但會貴好多,好似張牙石Tuf 4070 super 加多小小就可以買到二線牌子既4070 ti super
未來與信仰之爭

我會㨂未來
睇緊4080 super
Msi同asus全部都9000以上
Gigabyte最平8000中
其餘牌子最平7000尾
4060得8gb vram係咪唔建議買
無有撚錯
垃圾嚟
依家諗緊7800xt定4070s好
12月尾壞左張卡
會閃屏...會無端端定格要強制手動重新開機先得
拎去代理整佢話換過張俾我
等到1月尾終於有...諗住過年可以打機
係打到頭幾日...但早兩日開始
一開GAME就定格...有時仲聽到discord講野
最多都係玩到幾分鐘
又要拎番去整多次
想買張4080 super,睇中asus tuf
但oc 同冇oc差成6百蚊,想問效能差得多唔多?
我覺得2千頭, 1080P目標, 入門級入手幾好呀
8GB不了
買無OC版
自己afterburner拉返高佢
一撚樣咁用
咩卡
係唔係撞程式
OC版粒chip同啲vram binning會strict啲,值唔值見人見致, 基本上張張都拉到上2900MHz, 體質好啲嘅上3000MHz, 之前買過TUF同TUF OC 4090, 冇oc 2940MHz, 有OC 2980MHz, 差唔得好多
唔值,心理上快啲之外用落去根本冇分別
RTX4090
唔知呀...試下delete左前日download既game先
delete淨一隻game都係咁
試左幾次
入game冇問題...但一開始玩就定格
其實依家4090 個插頭問題改善左未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞