NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
yes
雙風扇鎖220w: inno/galax $4650-4699
雙風扇鎖240w: zotac $4730
三風扇鎖260w: giga $4899
其他再貴既全部skip
睇網上評測,MSI 4070 super丐版(Ventus)既散熱好差,所以都唔是旦一張都可以,買之前要做下功課
rog一皮野都覺得值架啦
因為我1080ti唔夠用換撚咗4080S
爽過屌閪
想加張顯示卡打下L4D2同TWO POINT HOSPITAL開最高畫質特效
$2000筆直買邊張性價比最高
電腦咩spec?用緊咩mon?
淨係講低$2000 budget,咁我唯有答你6650XT。
法奧好似有貨,唔係成日有貨 要買就快。
不過你嗰兩隻game好低要求,如果你淨係玩呢兩隻game
去carousell求其 幾百蚊執張10系都夠殺
對唔住柒咗冇比SPEC
mon呢?不過你咁嘅spec 應該都係1080P或者2K。
$2000 budget就買6650XT啦,唔使唸。
偏好N卡就畀多幾百買4060。
4K VG289
首先,搞錯咗6750XT同6650XT
兩張卡效能差一截,唔使急住買。

你用4K60Hz mon...咁你有冇唸住玩下其他game?
例如下年GTA6、death stranding 2。
又肯唔肯出多啲budget?
會就...12400最高都可以配4070 Super/Ti。
不過你火牛得550W,淨係配到4060Ti。
開中~高效玩4K60Hz應該都冇問題。
唔得仲可以downscale 1080p開高效玩。

冇唸住玩其他game 又唔會出多啲錢 就買6650XT得啦。
我張5700XT而家都係咁 以為係個別問題
張卡又過咗保諗住入嚟睇吓邊張好換咗佢 本身睇啱7700XT 而家咁都係買N卡穩陣
肯撚定屌閪爽d
淘寶/京東 6750 gre 12g
2手3070
A750
6650xt
點解好似冇乜人討論A770咁 $2400好似幾抵屌
賣左4080 加100換左4080s 多左3個月保養
等到4090D 跌落9k 再換卡
除咗多vram 外,真係垃圾卡黎,睇睇youtube個鬼佬review, 打機上面比4060 同7600 屌打,而且兩張卡都平過A770 16gb.
a750最平個陣1300
咁我去馬6650XT
GTA6同DS2呢堆大作PS5玩夠哂
吳尊大佬遲下要跟你搵食
大佬
2024年仲買amd卡 傻咗?
買完張4070ti super 又想換隻4k mon 試下
請教一下,想換卡,用緊1650 super,多數轉片編碼用,其實好少響 desktop 打機,因為有 PS5 就咁冇腦開機就打得。
咁呢排想轉玩 AV1,發現舊卡冇 AV1 hardware decode/encode,部機完全播唔到 8k hdr AV1,所以打算換卡順便玩下 stable diffusion。

以下2個 option 可以比啲意見嗎?

全部 4060ti 16GB VRAM $3299-$3599。
二手 4070ti 12GB VRAM $4300。
想玩AI, 一定係Ram愈多愈好,我之前買錯左4070 super, 得12GB ram, 大小小既model 都跑唔到,宜家勁後悔無買4070 ti super
16G 咪一樣會大過16G小小嘅都跑唔到。
不如買A100 80G 之類啦,但都總會大小小跑唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞