NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
4070 連3080都打唔贏喎
我之前都係咁…愈黎愈密
唔睇片還好…一睇片就開始黎料
你都係Netflix有事定點 依家唔敢用電腦睇 好反智
睇YouTube 關hdr就無黑過
開頭YouTube/netflix
後黎睇乜片都會
連下載左既av都會
之後打機都會
裝返舊driver暫時解決
而家2手顯卡咁搞笑
3050同1660ti差10%
二手價竟然差咁遠
1660ti 2019Q1
3050 2022Q1
性能差唔多,緊係越新越貴
正常冇得 "只用性能" 去比較一件產品嘅價值,兩者太多方面有唔同 (e.g. GTX v.s RTX / 晶片架構 (能耗比) / 推出時間 (現時剩餘保養期) / 唔同牌子唔同型號等等) 最直接影響價錢嘅就好似上面巴打講係推出日期,相近性能下一定係新貴過舊 (e.g 二手ROG 2080 Ti幾好Condtion都唔會值錢過二手Dual 3070 (你自己買貴咗 / 人地賣平咗呢類個人問題除外,我講市價),極奇量都係打個和 / 輸少少)
講漏咗一個特定情況產品定位同埋特別係VRAM Size / Bus Width都好有影響,特別係依家AI Training / 4K or 8K Gaming時代,你望望二手價3090 & 4070 Ti就係好好嘅例子。裸卡一張Conditon又唔算特別好嘅二手甚至三四五六手嘅3090求鳩其賣都有五千幾六千蚊 (有辦法放到上大陸分分鐘有成七千蚊港紙);而又港行齊單盒又話99%新買咗冇耐嘅4070 Ti,最貴器件Model都只係得五千中,其餘嘅牌子 / 型號冇個四千幾蚊都冇成交理得你4070 Ti開完DLSS 3加完L2 Cache跑分或者Gaming Performance高過3090又話幾涼幾慳電一樣NoNoNo~~可想而之呢個AI時代顯示卡VRAM & Bus Width係大過天.........

呢個spec 如果升級display邊張性價比高啲?定等50系列好?用緊2k mon 同3070
草定彈藥年尾換50啦
你個moon會壞遲早都要換4K
RDNA4 棄game
下一代又要俾老黃任劏
NVIDIA GeForce RTX 40 系列顯示卡供應短缺,RTX 4060 Ti 價格將大幅上漲 10%
https://jctechspace.com/nvidia-geforce-rtx-40-rtx-4060-ti-supply-shortage/
唔使等下代,老黃而家已經劏鳩你
4060ti唔夠貨,但又唔加大產量。
產能去哂H100
搵極都搵唔到Asus rog 4080 super, 全部都冇貨, 有冇邊隻牌子差唔多? MSI?
無信仰買最平個張PNY夠做啦
3大廠就貴幾百買windforce
之前30系又話唔夠貨
畀人揭穿囤咗成堆貨
4060ti有咩好搶?
網上資料顯示韓國好賣得
有唔少人插張卡打到機就算,過咗筆直就唔會俾少少

4060Ti或以下都係智商卡,呢個時候一係70super或以上一係就等50系列,皮褸狗已經知道啲驚麻點樣撚,要有大提升就迫你攻頂或高階,中階就靠Dlss提升同時硬件大幅縮水
4060ti out得啦屌,打唔贏3070仲要賣3千幾
H100 甚至 B200 唔同家用卡爭產能

TSMC個生產樽頸係CoWoS封裝
唔需要CoWoS封裝嘅標準卡佢生產多一倍都無問題

只係晶片生產週期長,唔會貿貿然某個地區銷量突然有下急增就加產能
所以話皮褸狗係冇叫錯
先加價,等到公佈50系列又將40系列減到去原價都唔奇。最怕係5090提升50%效能,然後加價50%咁賣
上次就加價6.7% ,快60%
唔知今次會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞