NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
前幾日先係hkepc 見到又有ching 燒左
我頭先拆出黎睇又冇爛又冇燶
應該冇問題啩
三個月唔夠壞兩次…點搞呀
其他game呢?重裝過driver未?定插咗條線落底板
邊張4090
試左十幾隻game都係咁
入到game但一開始就定格
我裝埋最新個個driver
插咩線落底板?
ROG
你個mon囉
插落4090
插底板有畫面睇架咩?
似係你cpu/ram問題
可以用4090 render隻game再用igpu出畫面,大部分game都得, 已知rdr2同cod唔得
叫你重裝driver你同我講裝最新driver, cfu你撚鳩我嗎?唔識用電腦買alienware pre-built咪算
唔識
轉頭用aida64燒下CPU試下
琴晚試過一次cpu好似冇野
頭先熄左XMP問題都一樣...重插ram又一樣
大佬唔駛咁撚惡既
我已經remove左driver再重裝一次到最新既driver啦
你當我冇講過啦,你想人幫你你都要噏個spec出嚟,成件事由此至終係點先得㗎
aida64燒條閪咩,用cinebench 23

GPU你試咗Furmark同3dmark time spy extreme未
13900K
G.skill F5-6400J3239 32Gb*2
ROG Z790-H
ROG 4090
corsair ax1000
nxzt z73
wd sn850x 4tb
samsung 970 evo 1tb
wd 18TB *4
買左都大半年架喇
初時12月頭突然開始會閃屏...mon頂有條黑線係度閃
一開youtube/game就喪閃
有時會黑屏冇輸入
後黎變到會定格
拆左張卡出黎用內顯又冇問題
咁我咪拎去漢4維修...佢話我可能vram壊左我都覺得係
但佢話可能冇貨要等...等左成個月...上月尾拎番
裝上機正常打到機冇再閃屏
用左個零星期到啦...早兩日打打下機突然定格
跟住就開始打機會定格
初時都打到15-20分鐘先定格
琴日開始可以入game但遊戲一開始就會定格
有時可以CAD出番桌面...有時直情定左格要強制手動重新開機
furmark今朝試左行到兩個鐘都OK
cinebench 23
試左又好似冇野
咁算啦 都係唔敢買4090
咁9成9唔關張卡事, 試下更新bios到最新, 更新完reset一次, 再set cpu max temp做90度, 識就用sfc同dism睇下個os係咪corrupted, 唔識就重裝windows, 裝完windows裝driver, chipset>serial io>network adapter
試下跑足10分鐘, 好多人買粒13900k/14900k+asus板返嚟唔識set, default unlock曬啲limit跑到百幾度係咁crash, 你可以去bios set咗個溫度上限先
AI Tweaker個tab > Internal CPU power management > Maximum CPU core Temperature
RAM你用TM5 Extreme by anta777個config跑下

https://mega.nz/file/vLhxBahB#WwJIpN3mQOaq_XsJUboSIcaMg3RlVBWvFnVspgJpcLY

仲有試下裝返546.17 driver
Rocm其中一招唔係就係唔洗改Cuda code可以直接行咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞