NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報35 又一批批卡出

624 回覆
1 Like 2 Dislike
1080p不嬲都係睇重CPU
其實點解嘅
因為CPU 每frame 要feed data 去GPU. 1080 P 通常高fps 所以chur cpu 多啲。
3000budget應該買咩顯卡
二手 最啱價嗰隻
做等等黨
二手6800xt
應該$2500有找
張1060壞咗
二手3080
Lm
當你睇完4070 同4070 super既性能對比後,可能又會覺得買4070 super先抵,暫時宜家兩者價錢差幾百蚊,但super既性能提升左唔少
原來差咁多…..
我對比既牙石張4070 dual(~$4.5k)同4070 dual super (~5.3k)

我原本都係target買4070, 最後買咗4070 super, 但宜家後悔無買4070 ti super
牙石丐版其實都可以一戰,係比其他牌子既丐版貴少少

MSI 呢次丐版散熱就真係唔多掂,睇好多評測都唔多推薦

買邊張卡大家睇自己需求就得

我其實都少打機,主要係想玩下AI, 今日試左ai chat同stable diffusion, 發現12GB ram 真係唔夠玩

宜家諗返,買4060 ti 16GB版其實都ok
其實我唔明, AI有乜野好玩
又變唔到錢
其實主要係學點樣去用AI, 因為自己既職業係好大機會將來會被AI 取代
問題係好多時做Test已經係用到14900K 7950X3D呢啲,個Performance一樣會受限制,其實已經無得好升。

Cities Skyline 2人口去到近一百萬嗰陣12900K 打爆所有P+E Core都慢過鬼咁,我諗呢啲問題多一倍Core都好唔到幾多,可能去到二百萬嗰陣又係慢。
https://www.youtube.com/watch?v=R83W2XR3IC8

屌那媽,原來Linus有試,
可以玩到32粒Core full load跟住有另外32粒都高佔用。
但似乎程式限制得64條Thread

想要粒7995WX嚟玩
但呢啲超高價CPU跌價好甘,兩年後就跌到得返兩萬左右。
乜呢啲game真係需要高fps咩
Cities Skyline 2係無上限咁咬CPU

個城市一複雜就爆U,成個世界都越行越慢,而個FPS其實係OK的。

收到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞