Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
女巫可以多個人玩
tricktaking
強烈推薦 tricktakers
不過日文原版唔再出 要買簡中版
上次見啲鋪頭係用現成膠殼,應該平過3D print
係圓形?定fit size
屌,早兩日貪平買咗盒舊版Akham horror,我仲要買啲乜先可以變返4個人一齊玩?
啱啱發現Netflix 有爆炸貓玩
想問有冇啲boardgames cafe/專門店(有人教嗰種)係值得推薦?新手
買多一盒新版
睇第一版嗰啲
你係有fd一齊定自己一個
有fd嘅其實大多bg鋪都會識教你玩啲入門向game
你google地圖搵旺角board game鋪或者post頭都有一堆

有啲bg鋪會有試玩會,再想深入了解桌遊嘅可以試試
一個人都可以參加
咩是膠token?
圓形嘅
嗰啲叫coin capsule, 都係一個option嚟
Arkham Horror啲token我都係用coin capsule
百幾蚊400個
圓形我有睇人comment話擺落個board到會差啲、可能會阻住另一粒擺、所以我最尾買左3d print
但就貴啲
定係買多盒舊嘅都可以?價錢差好遠
都可以 不過兩盒舊你要自己搵辦法收納
同埋有啲牌係新版先有既 例如魅力超凡同撬鎖工具 依啲係expansion既牌嚟 如果你會買expansion就唔會有問題(除左2lv禮尋術 因為重返敦威治已經out print
expansion應該會買,但係而家得我同fd兩個人玩,係驚淨卡玩姐
咁無問題啦 除左2lv禮尋術你會難搵啲之外 所有牌都係expansion會見得番
你買expansion既調查員擴充就會有個盒俾你收納啲牌
Sor講錯左 係劇本擴充先有收納
keep the heroes out 大家建議買中文定英文
除左rulebook都無文字
咁似乎買中文好過,rule book 好似有得download
用咗玩得開心好多
係個盒柒六舊水連木token同cthulhu抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞