Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
monks好難玩呀
Inventors起手可以做到5書即搶D勁科技
幻術師都勁,佢個感覺係比人覺得0技巧咁款
Monks 起完 大學 都有得拎書
不過係難玩過 Inventors 但有機會都想挑戰下
幻術師係要黎打敗的!
1) Illusionists: Instead of giving 3 points with 2-4 player or 4 points with 5 players, they give 1 point with 2-3 players or 2 points with 4-5 players when using a power action.

2) Navigators: In addition to giving 2 points, they also give 1 money whenever they build next to a river space.

Aoi遲下出bga版
幻術師變拎2 分
係喎! 原來變左 hot thread, 但係都係要 testing 拎數據
香港人玩Game都要比上司捽數
未玩過
成日覺得太難唔想試
相比起 其他 VL game 我覺得唔算難
可能因為返開工
現實就辭咗職啦
玩先唔可以中離
9成9無俾錢喎
仲要收工去
點解全部重策,中策咁差咩
攞假去都得
我都明白迷係會有bias所以積下口德算
你憎就啱㗎喇,千祈唔好捧添
好game有冇ching知如果英雄係監獄入面 可唔可以照打英雄?
有冇Ching知Descent craft完d藥水係每人一枝
定得個個人有?
又唔係差, 可能玩得少, 覺得佢地潛力大就變左更想玩同試

中策變化同multi野少啲,
不過 “火星” 算中, “大紐” “Brass” 都唔算太重既

中策都有 mention “Orleans”, “Dune Imp”, “Yokohama”
好似見過話得
想問下想洗手牌係咪只可以不停棄牌刷新商店?
1. 黑Brass
2. Kanban EV
3. World Wonders
4. 手機帝國
5. Splendor(Zoo Vadis 玩過一次,玩多幾次應該就會過)

美式同party game 應該永世唔會入到list,各推1 算
美: Mech vs Minions
party game: Fit to Print
Heat其實算唔算party game
唔算
好主觀嘅我覺得,自己覺得係就係
對我嚟講拎嚟俾無玩開bg 都得,一班人玩,勝負唔重要,炒熱氣氛嘅game 就係
我覺得heat其實好多嘢都有得計
真正luck位得stress牌但依然可以記到牌做風險管理
唔太party 向
Party乜嘢都唔加,係策略game,玩埋天氣等等嘅module就party
可以照打,唔打如果中法師就一波衝出黎打你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞