Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
又要買多套
唔貴都係錢
你想帶出街就買栢龍果隻算
冇位擺係重點
永遠都唔會夠位的
我係唔會租倉的
上星期仲收到盒 Wonderland’s War
租倉係好哂錢
但重點增進家庭和睦無價
租倉就夾幾個 租埋地方去玩
搵腳都難仲話夾
暫時未有反對聲音
幾隻驚就打爆格櫃, 除非全party
夾租通常都會出現問題
真, 啱傾玩好難
我就黎去移民想買盒board game走
應該4 - 6個人玩
想買細細盒 唔好周身郁 唔好玩幾下就轉game
有無巴打有推介
Tricktakers base+expansion (簡中版-吃墩狂想曲)

細盒既tricktaking games
2-5個人玩
每個角色有不同能力 & multi勝利條件
-可以做時空旅人 reboot返成局重新玩
-可以做鍊金術師 鍊成皇冠/分
-可以做冒險家 升級&使用裝備
total 好似10幾個角色

日文版難搵,簡中正版就淘寶
expansion 必買
Letter Jam, Just One, So Clover
依三隻我每隻都玩左50次以上
oink game 系列

9 tiles 5人

scout 3-5人, 不過best 係4

fake artist 5-10 人
唔知點解諗起卡卡鬆
可以玩好耐, 移民入埋坑慢慢面買
移去邊?
英國 個fd話買啲boardgame去
但係我得2個喼 無位買咁大盒
我暫時諗到lama 神機妙算 情書 個啲
卡卡頌計分太複雜喇 識新朋友個陣好難解釋
點解唔係英國買大路game都唔難買呀
唔玩訓地, 路 / 城堡 x 格仔, 算ok
不過 size 就大左啲, 呢個 size 覺得 Scout / 牛頭 / Codex 耐玩

可能想買定啲中文版
但佢話識新朋友btw, 我覺得巴打推果啲都唔錯,我都推薦啲無字嘅game
中文都係俾自己睇 方便自己
新朋友中英文都好, 10個先可能有1個會自己拎黎睇

利申: 覺得英文rules好睇過中文

另外新朋友方向, 近排玩左隻 Jamaica 冇字又幾得意過癮
Jamaica好無玩?
5人玩到應該係9 tiles panic
係呢隻, 打漏左隻字
除左中文版game之外, 英國咪amazon 搞掂, 不過要俾稅

仲有好多買bg 方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞