Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
detective club
估唔到隻Fractured Sky咁快到手
配件精美 應該啱新手玩
原本好吸引
但睇落rule又一般
一班新手歡樂玩應該幾開心

哩排成日同新入坑的玩
Fit to print好多人玩完都話正

Robot quest area都正
加埋Ks限定嘢好玩好多

新手歡樂又覺得無咁爽
睇完bgport 個on9 game 片好鍾意happy salmon
邊到仲買到英文版藍綠魚?
搵到都係爆炸貓art款,一係就要日版
呢個好玩過原版,多啲rules多啲變化
同時有lost ruins of arnak同dune imperium,但淨係玩過dune,唔知需唔需要keep晒兩副空間有限
其實係唔同類型既遊戲 只係兩隻都有deck building做輔助
Lost ruins係資源管理 Dune係工人放置
我識既大部份人都覺得Dune好玩啲 我都鍾意玩Dune多啲
不過你玩過一次先決定係咪要放啦
入坑咗4個月太多game想試想玩
原本都有諗Res Arcana,但睇過啲卡art work唔太吸引Radlands好似唔錯 考慮吓先
正常
乜都想試
2隻揀1隻 我都會揀dune..
同意玩完 鍾意邊隻就留邊隻
考慮緊Caper: Europe另一半鐘意玩lost cities
你睇jolly thinker 有無, 之前見過

我買左爆炸貓間廠個盒, 真係好尻

摸手仔一流
唔知點解想all in 成套tmb (中文)

求解毒
缺點: game play 時間太長,難度有D高,角色rule 每個都要學,無人帶住好易炒車
一鋪玩幾耐
4個人如果都識rule預起碼3個鐘,好睇打邊個boss同中間有幾多戰鬥
諗住solo 咋
有D角色solo 發揮唔到,可以two hand solo但再難D
啱啱睇完the dice tower top 10
有個主持嘅第五名係手機帝國

我真係好想吹奏隻game,可能玩開brass, nucleum, 18xx 嘅你地覺得隻game 不值一提,但依隻真係五人導新手入euro 神game

首先美工係好撚靚好現代,佢唔係everdell 嗰種隻畫好靚嗰d,係好簡潔配色好舒服,啲board 好靚好有質感,新手見到唔會好似concordia 咁唔想了解先

其次拎分好直覺,因為就係乘數咁簡單。玩家好易就知道得分formula 係點,要點樣達成依個目的
但佢想達到依個目的唔係咁易,佢要扭個板塊,唔似其他gateway game 話我要兩木,就俾兩木你,依到至少已有思考位

最重要係佢揉合左好多機制(我講唔出d pro gamer term 但我解釋下有咩機制)令到新手學到d 機制之後用
例如犧牲d 分去搶turn 頭究竟有幾重要
例如學識睇其他對手需求去卡人
例如一啲in game 買技嚟令你條path 同人唔同砌屬於自己嘅combo
例如學到咩係area control
都lung 到少少network 嘅

overall 嚟講,帶四位新朋友入坑euro game, 我真係大堆依粒遺珠
手機1 唔簡單啊, 我玩開DUNE BRASS都覺得隻GAME好多野計
計分就易計, 但計行動效率就好難
手機2 就PROFIT 精算師
建議試咗一鋪,睇吓啱唔啱自己口味先買都唔遲,一來幾大盒,二來每個角色嘅細節都好多,如果考慮solo就更加要諗清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞