Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想問下有冇團體係會回收Board Game 自己有堆BG又唔捨得掉,放出去又未必有人收
我玩過一次,都覺得好kick。不過可能因為少玩咁重䇿。

我估其中一樣係唔好太諗住發展得太入,反而試砌高前面個地盤,因為砌高D資源先等使D。

隻game「好」在佢比大部分重䇿都短,好有開荒既感覺。
你夠平喺Facebook放多數有人收。

如果有D太殘,你出埋個free list,買你一隻game可以喺freelist㨂多隻。

當然真係睇下你有咩,你放上黎應該都有人話到你知邊D有“market”
有啲都係大路game黎,Terraforming Mars、鐮刀戰爭、洞穴農夫、Tiny epic等等,仲有副Gloomhaven 擺左幾年封曬塵
呢堆有市有價放係facebook一定有人收
新手表示Tm 同鐮刀 仲諗緊買唔買
鍾意玩美式唔知接唔接受到咁要求計算既game
我反而覺得要接受到遊戲時間比較長
試下擺上去放先
試下半歐半美
Dune Imperium, Revive
新手想問其實點樣分係美式定係歐式?
之前玩過splendor jaipur 卡卡頌 ticket to ride 7 wonders duel 對戰類嘅board game
啱啱男朋友送咗Arkham horror 俾我第一次玩合作型嘅board game
點知覺得都幾新奇好玩
歐=策game
美=故事,主題性強
本身幾鍾意Dune套戲,留意下先
我就係Arkham 先開始入坑
嗰種隨機性同分支劇情中哂我杯茶
新手想問其實點樣分係美式定係歐式?
之前玩過splendor jaipur 卡卡頌 ticket to ride 7 wonders duel 對戰類嘅board game
啱啱男朋友送咗Arkham horror 俾我第一次玩合作型嘅board game
點知覺得都幾新奇好玩
歐=策game, 通常以分數定輸贏, 重於遊戲機制
美=故事,主題性強, 通常會有 player elimination, 有不同character / player ability, 勝利條件會以達成遊戲目標 instead of 計分

仲有美式多數啲棋好靚 例如有miniature
同埋有機會死左=outgame無得再玩 例如大富翁破左產
歐式就調翻轉 通常啲token都係一顆米寶/一顆木
同埋你玩得差都最多計分排最尾 唔會‘死'左無得玩
Arkham Horror易唔易上手
以我桌遊新手,除咗uno 之外第一隻接觸嘅bg就係Ah ,覺得算易
歐式我係睇極都唔明
而家d歐式game開始出到好靚黎掠水
係,不過學B華巴打話齋,一盒價錢,有4個英雄又有合作,真係最佳入坑之選
謝補充
我平時玩中重
但見到AH要砌卡就覺得好煩

所以kick咗副街頭版AH,由ah設計師出品免砌卡但照似AH咁玩
Vol. 1, 2, Cobble 郁係 4 characters
可以睇下有冇特別鍾意嘅characters 做決定
如果係我,一定會建議買哂佢,到時慢慢試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞