Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
以前有sub
玩7 wonder一流
節奏夠快,10分鐘內完一局
無乜所謂 擴充amazon買都係二百幾
揀唔落手 兩隻都好玩
不過我淨係keep左Orleans 因為佢無乜其他類似既遊戲
Life of the Amazonia有好多其他遊戲既影子 所以佢唔會唔好玩 不過就同其他deckbuilding game感覺差唔多
唔同類型嚟,Res Arcana算係短engine game 佢同四季物語類似
Unmatched依類對戰game有好多對手,Undaunted, Radlands, Summoner Wars, War Chest都各有特色
Sub嚟玩ark nova
Darwin for sure
個人2023top 1
無限擴加大重玩性

2人:five tribes, ark nova
Orleans + 陰謀擴 真心幾好玩
無限擴即係?
暫時淨係玩過core game
好多擴姐
大擴:fireland 轉咗新地圖加咗新元素
細擴:唔唔同機制落集game到

Fireland: 好好玩,開咗之後玩唔返core
加咗時間嘅機制同好多唔同開鏡位、得分手段
但必須house rule 減少抽卡luck 位

Falmouth: 錢換步,唔太有用但叫多個手段

動物:4人局必備turn尾補償

海盜:變開心game,多咗方法搞人

Scenarios: 新玩可跟佢set up,玩熟之後可以轉隨機

Great ship: 垃圾不用試

Darwin worker: 通靈Darwin上嚟做你工人,都值得一試

對比核電覺得核電變化細
族少end game 分變化小
多謝
我主要玩2人
下次試埋fire island先

巴打你點樣減少抽卡luck 位
抽卡抽兩張
唔要果張擺返deck面,面朝上
啱啱試咗係唔難仲幾好玩
可以試埋Lost Species,多咗啲運氣成份,但好玩咗
想問咁多位巴打啲卡套多數邊到買?
同埋啲tiles入唔到套有冇方法keep得好啲?
Tile應該玩幾百舖先會開始有損
損耗*
卡套 - Power哥 / 栢龍 / 槍街阿叔 / TB… (用開 MayDay 厚)
Tiles / Tokens - 唔好粗玩同小心潮濕其寶都 keep 到好耐, Amazon 有token capsule 買
我同男朋友玩過splendor, 7 wonders duel, jaipur, ticket to ride 比較入門嘅board game 都好鍾意
我男朋友話佢想試多啲重strategy 嘅board game
做過功課
佢有興趣dune, twilight struggle, brass Birmingham
我自己就對ark nova, wingspan 好似有多啲興
如果你們要suggest 一隻broad game 比我哋
會suggest 邊隻
Ark nova先
我覺得幾啱新手 試下D重策少少的Game
策略game建議波多(波多黎各)同Burgundy,
玩法唔算複雜,兩隻game加埋 cover到2-5人,
而且二手貨量多,買副二手返嚟,
唔啱玩可以放返出去

最緊要係,而家玩返都覺得好好玩
Dune同Ark Nova都好玩呀 兩隻都唔會錯
你哩2隻係想叫人好玩back新豪華版?
castle of burgundy
栢龍版
性價比高 200幾蚊

AR已經搞到我買咗第二副CoB
尋日出咗片話黎緊又準備出波多special edition
Cls 又要買多盒
如果唔想跳級: Wingspan
想挑戰下: Ark Nova, Brass

上面冇提及唔代表唔好玩, 只係未必啱2人玩 / War Game.
同埋有啲game有字, 考慮到玩過既games 都冇咩文字要求, 要留意

另外可以睇下: Castle of Burgundy, Five Tribes, Parks (w/ expansion), Terraforming Mars, 都會有跳級感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞