Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想試吓unmatched, 新果隻dune uprising, Res Arcana/Seasons但我唔識玩
上面有放約戰link
歡迎約
Res Arcana同seasons 都可以喺bga玩
遲啲bga會唔會乜都有
傻閪queen game又話可以add on之前啲嘢
入到去乜柒都無
講開bga
有無人有睇JDnasp (Ark Nova BGA 頂級玩家) 既youtube live?
佢真係好勁
成日大炒人
search唔到
隻boarder land 有無咩評價
打機好鐘意玩
Yes
同埋睇no wonders
佢除咗JD之外仲有好多個top player嘅replay分析
有時佢地會喺comment度互屌 好好笑
樓上巴打答左
我都有睇no wonders
jdnasp d 英文成日鬼食泥 唔係好聽到佢講咩
反而無留意佢地互屌
係no wonders 同d players互屌
定replay 入面果d palyers自己互屌?
另外呢場world championship
贏果個
估佢唔到
https://youtu.be/6XQPK_a4_Xs?si=GV1WH9m6NTQFgg6U
早排有條No Wonders搵Darwintime review JD gameplay
入面有類似笑鳩JD有一下play唔知佢做乜
JD喺comment section 屌鬼

但佢地本身其實都fd底
有時no wonder開live玩 match到JD嘅話
JD會直接入live睇佢有咩牌
無記錯有一場live jd darwin 同bsd 三個一齊玩
佢地係咁笑鳩each other
Zombicide 係咪黑死病最好玩
Tainted Grail到左,玩法簡簡單單咁睇吓故仔幾好玩
最近同fd 2個人玩arkham horror
發現大家都幾鐘意有呢種有故事,過關嘅bg
大家有無邊幾款類似類型介紹
最好啱兩個人玩 同埋有中文版
自己都做過research
見有iss, tmb 等等
但係太多 唔知點揀 同埋係唔係一入就最好入埋啲expansion
流浪之歌?最近出左中文
tmb無咩故事,主要係玩唔同角色嘅技能戰鬥
劇本game其實玩一兩隻都夠玩好耐
入唔入擴就睇你自己心態,多數都係類似DLC形式多啲嘢玩,但最衰係未必reprint,到時要收返有難度

Iss 、以太夢境、gloomhaven、pandemic呢4隻都係好epic級數嘅劇本game(價錢位置都係 ),可以參考下

但提提你唔好入太多款,玩唔哂
買上癮
鍾意玩合作類
買咗Ah,mc,pandemic 都未玩哂
又入咗keep the hero out
又心郁想買埋gloomhaven jotl 同 zombcide
好似唔錯 多謝推介
我都係諗住長玩長有 可能玩一世
打算玩左pandemic先 之後先再入手其他
Zombcide唔好呀
一定後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞