Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
ttr買legacy版好定係15週年版本好啲?見到好多人推legacy但係擔心重玩性低同埋得4個人玩唔曬5個角色
就咁ttr我估唔會開到12次
同埋ttrl玩完哂可以照當ttr咁玩
但就會加咗好多唔同rule
已經俾人狗衝買晒
巴打今日上左去?
禮拜三已經成村人上咗去

我見又多咗啲game賣,但就無咁吸引
上到去真係冇野買
Five Tribes同Res Arcana有冇巴絲試過?重玩性如何
Five Tribe好嘢嚟,襟玩嘅
播棋機制咁啱係switch到玩過播棋 好似幾得意
Five tribe啱3人,2人best play
太多人ap好耐
Res arcana我成日係bga玩
重玩性都高,建議drafting咁玩會開心啲
兩隻都好好玩 重玩性都高 買晒兩隻啦
兩隻揀一隻既話我會話Res Arcana 不過我女友會揀Five Tribes
尋日終於試左AOI 果然幾好玩
暫時係得巴塞我唔識欣賞
暫時7 wonders好啲
但splendor之後都一定會出expansion
反正我就係兩隻買哂,夾埋都係好細盒啫
TM進化版
好難唔好玩
legacy一唔齊腳就麻煩,4個人同5個人無乜大影響。
15D parts係幾靚,不過如果想重玩,買原版再加map collection 擴都係一個唔錯既option
因為15D火車比一般版大小小,放喺其他map上面會有D迫。
點解TTR legacy一唔齊腳就煩

淨係玩過TTR覺得5人局太cutthroat,4人局好好多
淨係玩過TTR Europe*
legacy係有故事性,咁其中一兩話無緊D人,點都差D,雖然好似話佢已經有機制處理。(利:我無玩過legacy,不過聽咗唔同reviewer講過)
如果想玩無咁cutthroat 可以試日本map,另外亞洲map可以玩合作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞