Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
多配件多唔同種類又鍾意玩既會買 set game 快好多又唔洗執餐死
如果你會成日開隻game 先好買,唔係唔建議花錢
淘仔3d print insert, 試過返唔到轉頭
烏鴉太重
同埋有時慳唔到位
有啲佢會有分唔同player一個盒,果啲會方便啲,其他就睇你有幾想分類得清楚,而家好多game其實本身都已分得好好,冇乜必要買
主要係重game比較多嘢set就想收納好佢
想搵人玩 Arkham horror / Marvel champions 呢度會唔會有人有興趣
想問arkham horror 邊個cycle值得入手?
已經玩左cycle1
MC好似有連登group
剩係DUNE都有排講 我Dune Imperium 同Uprising玩左好多
我個人覺得 Uprising = Imperium + Rise of ix
剩Imperium 無加 Rise of ix 既話其實係手牌Combo+少少卡位 Game
加左Rise of ix先會全面好多
而新版Uprising 就一隻已經Balance晒, 舊個D Expansion都可以唔洗入
Uprising 加返舊擴直頭畫蛇添足
可以比埋上面參考
uprising玩過一次,沙蟲double reward感覺焗你出兵打,贏到一次之後個分野令到其他人好難追。反而原版+兩個expansion就好多得分路線,個分拉扯得緊啲。不過都想試埋uprising+expansion睇下會變成點
Cycle2啦 公認最top
而家搵人print 緊fan made Dark matter
吹到同cycle2同級
uprising 玩得愈多就覺得 唔可以鳩打
要準確出兵/同人搶 要預先plan定今turn同下turn / 儲定資源等爆發

imperium 某程度上見步行步都可以, 抽到特定combo 就個turn對手無得打

卡牌能力我覺得uprising平衡d, imperium特定combo太勁, 又多out牌機制 所以如果好運market開到combo卡 可以好快無得追

uprising就打交 手牌管理 卡位(spy) 都重要
陰謀卡就少少 OP, 但陰謀卡用得一次 好過imperium買到op卡 成場game loop

所以玩法一樣 但實際上計既野好唔同
邊個cycle Investigator card比較勁?
講起op卡,uprising有張叫long live the fighters, 睇deck面三張,draw1 discard1 trash1, 果次玩我死好命頭一round買到,之後順到仆街,第4-5已經壓晒成副deck咁滯
雖然market luck位在所難免,但都係佢好玩之處,令到每局都唔同體驗
Terraforming Mars係BGA公測緊
D字睇死人
咪好似Ark Nova咁 要用電腦玩
有冇人都可以一齊玩tabletop
simulator定咩
我數用來Ks 前試game
Ark Nova手機玩我無咩問題喎
火星本身github已經有個web app,齊擴仲有好多fan expansion
電腦版起碼都有prelude
BGA有prelude之前吸引力都唔係好大
有呀 想玩咩?
連登有專post講Marvel Champion
另外都有tg gp 會約戰 / 討論點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞