Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
White Castle都好多人推想入埋手
White Castle繁中邊度仲有得買?
終於買返el grande
細嘅收納盒邊到買最好 用嚟裝tokenikea果啲見到有啲好重

呢隻盒仔邊到買到
膠蓋分開嗰d盒仔日本城吉之島有
呢啲我淘就算2蚊一個
有冇人玩過search for planet x,難學之餘好似好難教同埋洗唔洗計數
有冇人2個人玩奧爾良呢隻好似幾得意
簡單邏輯推理,易學架
睇嚟要慢慢理解吓先睇rulebook
唔會呀 易學易教
不過我自己會揀Lost species
Planet X玩左十舖後會開始覺得唔夠喉
好玩呀 經典抽袋策略game
佢雖然事件tile同抽袋都有隨機性 但每局setup都係一模一樣 所以策略感高 你基本上可以每局開始前plan定行咩路線/起咩建築物
另外佢個Trade and Intrigue expansion都幾重要 塊奉獻board多左好多玩法 我覺得係近乎必要咁滯

2人抽袋仲有隻Life of the Amazonia, 混合Cascadia同Deck Building既抽袋中策,啲機制就比奧爾良現代好多,玩上去係爽快既,不過變化既元素多好多 所以策略性低啲,戰術性高啲
我都覺Lost species好玩
啲擴好正
利申入咗中文一二擴
流程唔難,推理難度中等,
隻game要贏,並唔係鬥快搵planet X,
而係要搵出包括planet X在內嘅星體,搵到就有分。
未玩過係咪買咗base先
咁你覺得邊副好玩啲?
對戰類嚟講 應該揀unmatched定Res Arcana
上啲bg 鋪 學一次先囉
依隻識教10分鐘應該講得完
想學voidfall
23年勁多game仲未玩過啲channel就數top10
咁啱見到darwin's journey減到大約三百幾蚊
想問各位巴打同nucluem比會點揀
想買隻新少少嘅eurogame solo/2人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞