Boardgame 桌遊討論區(9) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
新手想問下詭鎮奇談 係咪就咁玩重置基礎版都得?
我見有好多擴展盒
就係見英文貴兩舊先問
唔係 Arkham Horror好玩程度同你既支出成正比
就咁基礎版得三場遊戲同埋少量既玩家牌,只可以當試玩版咁理解
試玩版好易理解
咁有無推薦買咗邊啲先?
一次過買哂都幾甘下
一係就Base+一擴,一係就Base+一擴+五個調查員擴充,一係就Base+一擴+二擴+五個調查員擴充,視乎你既budget
我自己本身諗住買Base+一擴+二擴+五個調查員擴充 不過喺二手group見到有人放全套所以收左
Arkham Horror算好熱門既game, 你買完唔想玩要賣番出去都唔算難
會有啲逼,但又未算放唔落
有間已經搬左未UPDATE
荃灣個間搬左去荔枝角
Arkham horror樂趣之一來自砌deck,而砌心儀嘅deck要大量嘅錢、心機、空間同經驗。
如果有興趣玩,上arkhamdb.com抄一副其他人嘅deck,搵地方試下玩一兩個scenario,玩完再決定買唔買都未遲
唔該哂,咁我一擴加5個調查員先
明白
因為想同個FD一齊由零開始摸索,
又唔想玩玩下停咗無癮
啱啱課咗ark nova諗住solo唔知玩到幾多鋪呢
board game都係搵人一齊玩啦
想玩咩類型
上BGA 玩算啦,4x 蚊一個月,solo又得,同人玩又得,最重要係開game 快,慳位
淨係base game 得三關,同埋係得第二關好玩,你當學玩就ok,btw Arkham horror 有apps save進度加埋有曬卡牌中文翻譯,可以買英文平D又易搵D
同問,我都係新手,想知邊度有group係教新人教?
鐘意玩推理 但麻麻地劇本殺 因為太長
間間都會教的
推理可以去有unlock既舖頭玩
https://boardgamegeek.com/boardgame/358557/search-lost-species

鐘意推理可以玩呢隻
有唔同難度 新手都可以有成功感
睇嚟要賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞