發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
買樓可以自住
但買股票真係以為自己係大股東?年年去開股東大會,參與管理?
其實真係好多人唔識理財
好可能出完糧一直放緊cash係hsbc收緊0 .1%息
或者買d儲蓄成份保險
努力做野最後都係交30年mortage interest,然後唔係買新樓既過幾年又50年大修,我覺得好可惜。
層樓供完係自己嘅, 有小朋友嘅你要考慮埋呢個因素

老咗租屋又係另一個問題
褲袋仲有$80㗎嘛
碌卡買嘢唔通就話人地免費任攞呀
屌,最撚簡單玩定期都得啦,唔明有幾難
不過,最大問題係以前長時間出現低息率,令大家覺得樓價只升不跌
如果啲樓價係你儲緊個陣升幾成,到時你又後悔點解當初冇上車
咪係 諗下最後呢幾年點過好過啦
收您幾里息,仲要送埋樓價保險比您,真出色
您破產,銀行追唔翻,咁佢咪承擔囉
或者佢預左破產或者走佬唔還呢
香港要好好普及passive etf概念

invesco vangurad 簡隻low fee同埋符合自己risk preference既etf就可以
想買sector有sector 唔夠錢入場買債又有債etf
想買total 又有vti
想買日本、發展中國家 大把選擇
季度月度portoflio識rebalancing
其實買股票呢。。唔洗日日睇ticker架
但你個人要開明d接受房地產以外既選擇囉
大把傻好 唔識計啦
真,所以先咁多人跳
又一連登股神
2020 年 港股升到 買邊隻升邊隻
2022 年頭都仲25000點呀
邊個會估港女落到14000點呀
係既你沽左港女 衣加唔洗係廢up啦

近4年有買美股 輸既人都大把啦
唔好成日當自己係股神

都係個句
貼近4年倉睇下贏定輸
明白
以前同人講

你首期 拎去投資 一樣可以抵消租金,無人會理你

而家通街阿婆阿伯都識講擺去定期五厘

根本低息時期令大家唔識去思考
樓好最自豪就係mortgage link佢地覺得自己賺好多
同人借錢做生意 輸賺幾多自己食曬
你比首期就首期加減係淨收入
借幾錢就還幾多錢 就係咁簡單
但自住驚閪,住到佢升番上去先賣無損失
樓價只需要升120萬就係賺100%
主要係冇人有樓主咁強既分析能力
基本上冇人會明您講緊咩
相同logic,買樓筆錢如果買tesla仲好

好想知點解會睇好香港黎緊幾年既樓市?
識得咁諗係清醒嘅。呢個世界太多夏蟲不可語冰嘅人,呢個時勢,買啲穩定增長美股安全過買樓。
發覺好多連登仔真係好無能,日日唱淡,期望人工低嘅自己能夠買到三房海景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞