發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
後生仔買住居屋先啦
個個做IT
唔明你講咩PE 係price per earning, margin讓margin

你係未想講stock price有speculation factor, 唔係買緊intrinsic value。其實房價都係一樣。

umm 股票有曬accounting principles你可以簡買asset booking value高
買樓初步要睇50年 有耐性少少睇5代 留比曾曾曾孫
自用唔計

Btw呢到好多人借錢買樓免息咁
用超過原價買野,件野價值跌都唔叫蝕錢,睇唔撚透
乜撚野呀
上面我咪講咗你輸既錢對比起首期先係100%囉,但問題係層樓本身唔係120萬
最值得笑應該係嗰啲幾年前講到自己幾黃幾黃
然後將大副身家all in落一個自己都覺得冇前境嘅地方
咁租樓都要比stamp duty同佣金啲
不過買樓其實賭緊將來20至30年人生姐
係,呢個就係mortgage 同leverage trade 既分別
只係俾人斬倉既機會細d,但係如果個跌幅大過首期,你的確係會total loss
當你樓價1000萬 按
按5成=500萬支出
按8成=200萬

假設最後都係供斷 樓價跌到得返500萬
按5成又係唔見左500萬
按8成又係唔見左500萬 只係利息輸多啲
我可唔可以咁諗
Bin C
一定要經中介租?
你買樓就比人食硬姐
會啦下年又有23條
無四萬點解入黎買樓投資post
建議投資落自己進修先

或者考慮抽政府資助房屋
過左收入抽唔到
又買唔起私樓住
仲要係個重點係 , 未計息

費事啲樓好講話唔公平, 當你全期都只係供 2.5%. 一層 6 百萬嘅樓俾兩成首期, 30年嘅利息加加埋埋係 2 百萬. 用返呢個個案, 每加一厘息, 全期利息
就差 1百萬.

然後仲要好多人唔知道, 你供樓還款嘅時候係嗰條數絕大部份還晒啲息先.
守有一個重點係會升返
有冇人有信心樓價會升返上頂先?
一路跌守條春
on9,咁我買新樓夠有回佣cover上面所有費用連埋買傢俬,你又唔講
呢個世界原來上限係好容易估, 而且唔容易做到.

但係原來下限係 難以想像.
會call loan
因為你抵壓層樓價值高於你既loan時
你有正equity 係層樓到
你賣左層樓都夠錢還
但當層樓跌到落一蚊
你賣左層樓仲差銀行500萬
但你已經無資產係手

銀行受你條loan既時候唔係零風險
係基於你係層樓既首期上接受左你風險

用相反角度諗你借500層樓由600升到1200
咁你既equity 係層樓由100萬升到700萬
你借多一百萬出尼都輕鬆
所以你既book loss(gain) 唔係唔賣樓就無影響
其實我知你地講緊乜野,唔使解釋俾我聽點解係輸100%
你呢個情景我啱啱都想用,你有200蚊現金同張信用卡,咁你要買果件貨就1000蚊,你俾咗200現金同碌咗800卡數,咁聽日件貨減價到800蚊,我咪輸200蚊囉,對比我既現金的確係100%,但問題係我係用1000蚊去買件貨㗎,啲人就講到我輸晒果1000蚊係輸500%呀
你明唔明我想表達啲乜野,由此至終我最多都係得100%輸,那來的500%
真係唔驚,個巿有排跌,有排摸底。買唔起嘅人分分開心過上咗車嗰班
都唔常見
28 house 業主盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞