發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
封左佢算啦。。
唔關我事我仲使俾錢
你冇野下話
但成堆人跟車太貼呢,我又唔係講緊佢地唔啱,如果你以首期計係真係會輸100%呀,我只係話我輸極都係輸100%
你買600萬樓你係預要俾600萬㗎麻,最後你都會供完,但啲人又話輸500%,我都供完仲輸500%?
冇野下話
10年週期, 得1-2年樓價會跌, 跌完一年後又會新高, 捱過果1-2年供到, 幾年之後通脹變成供平過租

(前題係你買嘅係大路盤, 唔係龍床果類)
見到咁多正評就知差唔多時候要入市
你袋千二萬講到自己賺咗千二萬咁
坐喺股票上面, 好似係
一層樓有壽命,基本就同人差唔多,住到老以為賣出去/留畀下一代會值錢?事實上只係維修保養貴一貴嘅中古車,持有成本極高。如果地價一蹶不振,重建會畀幾錢收返?同埋果陣嘅強拍法例又會向邊方面傾斜?依家政策行起上嚟毫無阻力,另外仲有地權問題

呢啲填充先難答,唔係食飯咁簡單
我咪蝕600萬囉,但我一開始係預用600萬買樓㗎麻,屌你地唔係真係認為120萬買到樓下話
我第一句咪講咗對比首期既話咪100%囉
你唔明啲乜
樂觀啲,鬥長命,一日未賣,一日都未total loss
會,俾人call loan=補倉/砍倉
救撚命
其實好簡單

覺得租樓可以儲到錢嘅,通常都有穩定同埋豐厚嘅收入

相反,……… 唉,唔講啦,明嘅明
同樣係賺600萬,但大家拎出嚟嘅本金唔同

用600萬本金賺600萬,即係賺咗1倍
用120萬本金賺600萬,即係賺咗5倍
呢樣就係樓主講嘅「槓桿」
槓桿越大,賺到蝕嘅比例都一樣越大

上面係樓市上升賺600萬嘅情況,
你想像下跌情況再計一次條數,
應該可以get到上面咁多位ching講咩

以前樓市一直升,可以話是但尻買都贏
但香港整體環境已經唔同哂
其實80後已經係最後一批多兄弟姊妹

90後好多都都係獨子或一個兄弟姊妹

將來真係住屋需求少好多

而投資角度睇,更加唔值
講到尾原來都係計人哋點樣睇
有公屋
5倍買bitcoin 股票就話姐 買樓跌左都仲可以住 仲有唔會call margin/斬倉 比你同銀行鬥長命磨到佢升返
好多人睇淡香港 又話美國會制裁香港 唔比港紙掛美元 咁呢班人更加要買樓 因為一脫鈎港紙會跌到好似披索咁 到時一球港紙都唔知食唔食到餐譚仔 諗下用幾餐譚仔換到層樓 幾咁著數
兩公婆仲同原生家庭住?
97 03年負資產果班
每日都有人燒炭跳樓
講到今日樓價跌到閪冧都仲升左3-40倍喎
咁都唔明要去入筷子
嗰條智將抝左成個post la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞