發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
心態正確呀
問題係呢幾年太多人一結婚有理無理就九按上車
真心個首期一百幾十萬有幾難有
班aa仆街就係咁妖言惑眾,上左車先啦再樓換樓
之後就要係個二百幾三百尺單位過成世
點止百五萬利息
諗多咗, 搬出嚟住使費仲多, 唔使旨意儲到錢
之後到你生咗個仔,你個仔就會問點解你唔買樓
從此一個窮困家庭 再做一個輪迴
21年點會未知….英國個救生艇20年已經有,唔好為駁而駁喇
而家香港正常供樓有無新聞報導話有call loan?
假設你供滿用480萬賣出去咪輸120萬+利息
就算自己冇讀好書 都可以用自己嘅方法創出一條新嘅道路
地盤又好 送貨又好 飲食都好
頭嗰幾年一定係好辛苦
但係你喺任何職業都係會升職同埋有經驗
飲食業為例 而家大部份都係五日假或者六日假
普通做到主任都兩萬幾 你係真係想搵錢嘅就去做酒吧做娛樂場所
三萬幾完全唔係問題
重點係仲要包食
一單還一單 問題係個講法有漏洞 根本解釋唔到
本身住就係要錢架啦 你出黎租樓租 30年夠唔只2球啦
愈租愈舊 愈租愈遠囉 冇人租嗰d 先會肯租比你
重點係睇返自己能力
個個人都幻想到自己未來有幾咁美好
但係就唔肯去全力付出
買件衫要幾多錢?養架車要幾多錢?換個電話要幾多錢?
去旅行要幾多錢?食餐飯要幾多錢?
所有嘢都係積少成多
6,000,000買唔到嘅,咪搵4-5,000,000嘅囉
自己有咗一個家 之後做乜嘢都方便好多
咁仲係唔係 100% 先
照佢logic賣樓有賺係咪要同銀行82分帳
唔CALL你LOAN咪係羅,但供得都講緊20年以上,樓價2-3年內都可以跌2成,你點知唔會比人CALL?
2球係額外虧損 8球係成本wor
要講租樓 就應該攞成本價果8球黎講

800/12/30 = 月租2皮2
你要住月租2萬2既樓先可以30年洗到8百萬
我供8球樓 供完果層樓係我既資產
你租30年樓 之後得到啲咩?
咁都仲要計租金成本 每年都15-20萬
又係呢啲陰謀論 你點知你點知 你點知聽日唔會世界大世界戰香港陸沉?
未來既野緊係冇人知 你加埋你啲幻想入去根本冇得討論
除非你有實際證據支持你既講法啦
TQQQ咪有得坐
TQQQ 會decay 唔識唔好9up 啦
坐TQQQ 輸死
納指差8% 新高呀
不如你去GOOGLE下call loan潮,講緊97,03都有一堆比人CALL既銀主盤,有曬數據
decay只係個價跌
唔代表唔可以繼續坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞