發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
樓市欣欣向榮就話姐,負資產無人想要,租租唔代表一世唔買,時機
又一個鳩噏
3年前既今日 美債 1%無 邊個買
3年前美債收益仲衰過衣加收租

有本錢既
3年前一定係港股行先
之後到樓

正常人都係跟大市走
邊到升就買邊到
估到咁清楚
我叻撚過投行班人啦
更何況佢哋今年要損手爛腳

定係你好有先見之明估到今年大幅加息?
又估到美股日日創新高

你咁叻 貼出黎睇下買左幾多美債
持倉又幾多?
總收益幾多?

所以咪話你事後孔明囉
如果估到加息
估到恒指要腰斬
邊撚個會買樓買港股呀

而家就好多人洗濕咗個頭
先要繼續去姐
全球人均資產都減少緊 你反而加既 你咪叻仔囉
問問問,點解個仔唔問點解你唔買tsla呀?
唔買樓會窮,定個人本身就窮?
個人有錢,唔通唔買就會窮?
你邏輯就窮啦
業主d 息幫你租樓你唔講?
不如你去google 下咩叫壓力測試 google下當年按息幾多 失業率幾多
發覺連登真係好多你呢啲細蚊仔 一知半解人講你又講97你戒左奶未呀
番屋企問下媽媽97年個社會氣氛係點啦
一單還一單,活在當下
你依家已經蝕晒個本,仲諗供完會點。
不過幻想供完之後層樓升值十倍阿笨

即係你始終都係想買啦
你fd弱智?
你係咪計錯數
買4 球樓息都唔止150 萬啦
真呀 馬後炮邊個唔識
一個二個走出黎扮哂投資專家 咁叻做咩貼倉show 黎比大家葡萄下
佢哋以為啲錢係人哋送比佢哋
憑自己實力借wo
有份工個個月出糧 年年加人工 無啦啦點解會供唔完
你果啲先叫幻想
625萬樓
兩成首期連雜費當150萬
150萬買美債每月有$6,750息

但如果你揀攞150萬再借500萬買625萬嘅樓

每月比$24,217+$1,500管理費,差餉唔計你啦
姐係每月付出$25,717
你就得到一個地方住+儲到平均$7000幾蚊本金(記住呢個本金傻嘅都預計到都貶值)

但租又點呢
照當你每月攞$25,717出黎
由於你個150萬仲係個袋到每月生$6,750
咁你攞$32,467出黎分別租樓+儲落本金
咁625萬樓要幾錢先租到?

大約$15,000啦,有錯請舉例指正
你就得到一個地方住+儲到平均$17,467幾蚊本金(呢個本金我衰極都可以慢慢升,唔洗好似港樓咁跌硬)
樓唔會decay?
你有冇諗過假設一切都無變既話

你將蝕左既錢+比銀行的息拿去租樓
供樓既錢去儲,甚至做啲穩定投資,到時候Full Pay一層可能仲有賺
你千祈唔好消費
你買任何一樣嘢都係幫緊人供樓
有錯
供樓既實際支出只係利息部分
本金部分係屬於資產轉移
畀完20蚊,褲袋仲有80蚊
咁點解你要借80蚊買100蚊嘅嘢?

弱智?
你層樓跌就唔係咁講
你支出係利息+蝕左既樓價
你儲本金的話仲可以投資其他野,但資產轉移去負資產上面就係不停蝕
兩公婆每個月每人儲25,000

阿爺有公屋
阿公有居屋

驚閪?
有 我唔只諗過 直頭做過添
我之前租過8年樓 你呢? 你知唔知租8年樓要幾多錢?
鬼唔知依加租係抵過買
但樓上條未買過樓既柒頭以為拎樓價黎做定存呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞