發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
好明顯就收息 佢斷供就call loan成層拎去賣
你唔撚好問1+1 = 2定3? 智撚障
到個孫又要因為depreciation 做維修。未計市區重建局已經無乜可能夠錢收購舊樓
我同老婆獨仔獨女
承接老豆同外父住所
點會無得住

咁呢個係你眼光啦
你對港樓呢個資產有信心就緊投資啦
如果未來層樓再跌多120萬,
到時如果佢斷供你先Call Loan
咁會點?

唔怪得之咁多人覺得銀行唔會Call Loan
兩個人一個月起碼要儲5萬
企喺銀行角度諗
個債仔而家定期還錢,我有息收好地地
我call loan就收多件死貨擺入銀主倉
擺到天昏地暗都未必有人買
就算有人買都好有可能填唔番條數

除非佢還唔到,我點解要call
屌...笑撚到仆街
層樓自己諗掂佢啦
你又真係陪佢on9
首先邊有人咁得閒full pay?
2黎成個topic就係講緊槓桿
full 槓桿條毛
如果聽日跌到零
今日應該call晒全港所有loan
如果如果
如果佢繼續供 我會由個佢供滿600萬比我 呢個case我係冇蝕
call loan 如果佢還唔起就會變壞帳 條數係我食

好彩你唔係做銀行否則間銀行執硬
佢「如果」咗樓一定會跌
而你都一定會失業斷供
所以一定要而家call
your math is blowing my mind
個topic 幾時講明係香港樓? 我係澳洲買
如果你自己現兜兜拎600 萬出黎投資,佢升到1200 萬,你咪袋1200 萬
但係如果你係拎120 萬出黎,問銀行借480,咁就算佢升到1200 萬,你咪都仲要還果480 萬 (未計利息),咁你咪袋720 萬
條白癡仔以為銀行得一個客 以為call 1萬單loan可以用依家市價賣返哂出去 佢老母應該生漏左個腦俾佢
咪好似開關前嘅幻想。如果減息都唔升返,就第二次期望落差,到時大獲
你好撚蠢
咁樓被call loan機會少過 股被call margin好多

如果真係同一樣嘢
呢幾年新高分數上車嘅已被斬晒倉

而家冇發生,咪即係兩者風險唔同

個post一直都講緊香港樓
你講乜鳩外國樓啫
新做大概4.1
其實已經過左4厘...
希望你未買樓。。
00後未聽過人97沙士負資產要跳樓
美國30 年債而家都仲有4%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞