發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
大佬
你做按揭
有$500萬係銀行
唔關你事嘅
對唔住, 我井錯咗,唔好報驚
咁我本身去買層樓我唔係諗住用120萬買,只係我得120萬而又有銀行借俾我買,咁之後要補足到600萬
其實個情況就好似我去百佳買雪條,10蚊枝我得兩蚊,之後問老母借8蚊去湊夠10蚊,但事後我會還返果8蚊俾老母,到聽日枝雪條特價8蚊,咁唔通我輸咗100%呀?
佢免費派我就輸100%啦
你day 1 full pay 600萬買咪咁諗囉,而加講緊借錢買樓啊屌
"假設正常大學生四萬蚊收入" 呢點已經fail
你要假設嘅唔該貼地少少
非金錢角度
有人鐘意租屋可以定時換下新環境,
又可以不斷試吓住唔同新樓
有人鐘意買樓安安定定唔使兩年煩一次續租搬屋
同鑽個窿都要問業主,想點整都得
不過響連登就只可以揀一邊企
未來既野都計埋
有無人話自住唔計
100萬capital gain好少,只係能夠compensate租金當然係依然要用部份income交租
所以你依然要透過努力工作積累更多資本

買樓綁定左樓市必然上升既經濟趨勢
但係如果租樓你可以更多彈性選擇唔同種類既投資工具

無家境而願意上進,本身有專業能夠儲錢既人:
多了解不同風險程度既金融工具,根據自己風險喜好選擇投資工具,延後享樂,積累資產。

但係,如果你唔上進,職業又唔係專業,又唔識理財,都係考保安牌,50歲住公屋算...或者移民。

其實香港就好似silicon valley ,佢樓價點都唔會崩,一班吸血鬼資本家,你可以係度工作,但係你唔一定永世留silicon valley...依個地方都唔歡迎無家境,唔肯炒賣投資既人。
證券行一定追你margin或斬倉,你無得守。按揭除左少數特別case,你一直供樓都唔會call你margin

利申:按揭, margin trade, 借personal loan抄全部都做過
大富翁搶格仔 你叻 比條路後生仔ok?
賺到傻左
好同意
對呢個地方唔應該有家既概念
由決定「住」既一刻已經牽涉投資係入邊
交通錢同時間呢 350 萬港 你買深圳邊區
sorry做IT 四萬算同學入面人工最低
又嚟

你買樓自住冇機會成本?

唔住自己單位可以放租。
on9
你還完$8
咪total -$10
-10/2=-500%
明未?
計埋leverage 唔差得多
個波幅細係因為冇mark to market 者
不過住有ultities value 既 自住咪唔駛睇囉
svb 爆煲係佢槓桿姐ma
佢唔槓桿咪冇事
咪同呢個post 講野一樣
可能人地住阿爸阿媽間屋呢
買樓唔只首哥期你留左供
將供樓嘅錢月供voo 點睇?
贏到開行
你而家有200 蚊,借800 蚊買1000 既貨
情景1︰件貨跌穿800 蚊,債主要求你還錢,你係咪要另外撲錢?
情景2︰你頂唔順個跌幅,市價800 蚊賣,你還完錢之後仲淨幾多?係咪無左200 蚊?
租樓唔使俾佣金咩,證明好多公屋仔討論私人市場

人地買樓就一次性俾,你租個15k單位,搬一次就收一次7.5k,一次已經差唔多人地律師費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞