發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
偏偏香港無理財呢科都出到好多投資精英,包括一眾連登樓淡
其實點講 自己有無實力
失業 無論租樓同買樓都係死
根本自己要識得理財

都係咁講,無錢 替 有錢擔心做乜
居屋係次貨
有得揀d人一定想買正常私樓(起碼新都城呢類)
其實好多人都未知輸晒首期
再輸埋供左果dddd咁多錢
想賣樓係仲要比錢銀行先賣得
起碼要教識asset /liability/balance sheet
馬後炮最叻班柒頭
日日講到美股派錢
前年高追契媽Tesla 果班而家仲含緊撚啦
所以儲錢買樓 儲錢賣樓係無錯
「抬錢贖樓」
有d人係咁,剩係死啄住好狹窄既位,明明樓主背後意思係揀其他投資產品都唔應該揀買樓,d人就不停啄住買股票vs買樓
finance真係要到大學先有
輸唔輸都冇所謂啦
留意吓自己身邊有錢既人
比例較多嘅都係有自己嘅物業
有幾多個係有一定嘅現金流但係冇自己物業啊
就算我蝕錢我賣咗佢,我都仲有幾百萬
你唔係一俾俾哂錢
你俾緊20蚊去買100蚊嘅野
但個個100 蚊會跌
跌到0 你都要俾到100蚊先走得
對唔住講句

關你撚事咩
唔好意思當面話佢<-點解佢要被你指責?
班真心膠係咪咁癲 我連二手飯都打埋出黎
其實買樓仲要學咩係FV,PV,PV annuity同Taxation
計清楚買樓好定租樓好
買樓
只要年期夠短,點計都輸
當6M買 6M賣
稅+利息+地租支出就夠輸
//就算我蝕錢我賣咗佢,我都仲有幾百萬//
呢句只係當你還完mortgage 仲有淨先成立
我開頭咪講咗對比起首期黎講係100%囉
你首期120萬,層樓輸緊130萬,咁對比起首期咪over100%囉
我講緊既係層樓係值600萬,個個就用120萬去講,講緊既野都唔同,個個唔明我講緊乜就係到拗
all in 美債有咩問題

而家就係笑緊班 連登樓好,幾年前已經教緊佢地學多幾樣投資工具,唔好攬撚實港樓 串柒柒

講左好多年,唔係今年先講 咩事後孔明
Stocks同self-occupied property都可以加埋黎講
咁仲有咩唔講得
憑實力借錢點解要還
其實債 揸到尾 係現價贖回.........你自己投資 既話,係帳面暫時跌架咋....

svb 係 其他人一齊擠提,迫住跌價都賣......

完全係兩回事
點會發生係個人投資者身上......
除非你幫晒你 全家族人買美債,然後佢地又好似svb 咁拎錢......
都係嗰句
點解唔係對比首期?
其他錢唔係你啲錢黎嫁喎? 你要還嫁阿偉
正常人都會講return on equity,你諗return on asset 咪就係無考慮到自己借緊錢要還囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞