發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
假設佢唔租拎啲錢去供樓
每月供萬5 其實都唔會買得到樓
仲要假設佢已經有首期
我當佢有首期
每月萬5都係供唔到樓
所以租係啱架 唔係住邊
咁佢宜家應該揸住百幾萬cash
佢咁多cash 你會唔會突然想加佢租
今日才知道房屋台這麼多人 分唔清總資產,淨資產分別
仲有 輸息
輸機會成本
樓豬寫清楚 輸儲蓄100% 就岩架啦
sls
業主大 但都好驚 租客
依家未來唔包升啦
IB leverage一千萬容乜易,邊駛批,唔識search下先問

利申:試過
依家係睇住間屋由600萬跌落嚟
因為港樓只升不跌 槓桿無10倍對唔住自己
其實識少少finance都知借錢還錢係amortised method..還錢比例一開始係interest > principal好多
所以如果係一開波依年剛剛買 點知輸100%
分分鐘負左資產 200%都有
對普通人黎講,樓點都係有投資成份係入面
當下決定買,就係認為唔會跌啦
如果有水晶球,明知下年跌,500萬樓,5%就跌25萬,10%就50萬,個差價夠你租一年樓啦,你仲買唔買樓?

當然無人有水晶球,睇錯市無問題,但唔好用自住黎呃自己,係睇錯市就睇錯市,資產係貶咗值就係貶咗值,就算之後升返,但你都係係錯時間入咗市

都係嗰句,睇錯市,錯時間入市唔可恥,但唔好呃自己
又係呢D鳩post
唔使住咩,你租人屋咪又係要萬幾兩萬銀一個月
成日講我支持人買樓,但量力而為,唔好為借而借
真心求教
如果買樓自住,收入穩定,有咩隱憂
講到租樓住唔洗錢咁
你姐
點會冇得揀
我19年頭買咗層
年中就開始後悔
22年夠鐘就即放跟手走人
嗰時帳面仲賺兩成

有時要講運 再加上決斷力
計通脹正常點都會升返上去
日本樓都爬返上嚟(30年)
其實自住同埋唔係買納米山旮旯嗰啲
埋尾數字上未必輸嘅
輸嘅係時間同機會啫
睇下做咩職業同收入,如果係正苦工,兩個加埋有60k+ 一個月未必會call,但如果係做保險個類就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞