發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
層樓600萬,你拎120萬首期上車,480萬係銀行借,未計息
而家層樓跌到480萬,樓主話有啲人會以為自己係由600跌到480,少咗20%,但其實嗰20%已經係你首期嘅全部,換言之就係輸100%
租務回報3厘
供樓利息4厘,要畀差餉地租管理費
講緊租金可能仲平過供樓淨開支

仲要而家定期息口高
只係槓桿自己人生同時間姐 time is money
你講大話
廢Sir 兔Sir 話買樓實賺
人哋無輸
係坐貨
連登會員數學真係差

點止輸哂100%首期咁少?

供供仲孭落一身債, 唔駛還牙?

負資產 , 明未?
仲可以叫自己 "孽主",炒股一早比人斬倉咩都冇。
公道講句,有幾多個而家恥笑業主嘅,係幾年前有本事買樓,睇通後市唔買住
唔係話冇,唔多囉
見得最多係啲本身都買唔起嘅廢柴喺度吠,以為自己好醒,其實只係冇本事輸嗰嚿錢
利申:公道廢柴
好多人未試過負資產咪由得佢哋試吓囉
銀行比起證券行無咁易call loan
而且樓比股票波幅係細D,前年一年跌到15-20%係好癲
最值得笑應該係嗰啲幾年前高追上車
然後講一大堆廢話「教」人點上車嗰啲柒頭
但係唔會比人斬倉/強制平倉,咁一路住留比孫咪唔會輸囉
好多差唔多年紀嘅朋友因為移民無買樓逃過一劫
會呀 果個叫做你老細
都真,嗰幾年個風氣都係買樓日日賺
不過上得連登多數都俾PR洗晒腦,邊有咁多人清醒
你又岩
跌2成你都買唔起啦公屋仔
槓桿樓有無decay?
銀行多謝你
只能夠講2018年買樓嘅人都係不幸
19年打後就只能夠講you deserve it
我應該大你5,6年到
我啲朋友買完,而家又話移民,層樓惟有擺喺度當收租
差啲想話50萬同佢要咗佢

5倍leverage 股票應該容易過樓 Call loan
5倍leverage 股票利息應該高過樓
5倍leverage 股票同樓drop to zero 樓仲可以住下

大陸樓另計
係輸咗比超哥同大時代
真正買樓點會上連登睇我哋cctoy
租樓儲唔儲到錢
識個同你差唔多年紀嘅,2019年買左,本身諗住三年夠期就賣,點知而家跌太多唔想賣樓移民,變相連移民都無得移
真係會call loan 喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞