發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
兩件事嚟
住你係可以選擇租或者買

但買呢個動作有投資成份
無可避免會有風險
風險唔同係因為08過後壓測要求高咗好多
但就算風險低咗,你槓桿系數高 OR 大環境樓市繼續向下趨勢

其實一樣都會畀人call,望下而家嘅商業寫字樓
如果樓價係跌
到時佢儲埋啲錢現價買兩層
你先得一層邊個笑邊個
風險係可以控制喺你一生人咁多年入面
股票可以長渣
樓你可以一直住
講買樓拎寫字樓黎比 你真係忽忽地
香港樓跌咗咁多年
到而家都係有價有市

或者你講我知 近呢20年,就算沙士期間
有幾多個可以用你所講嘅錢買到兩層一手樓
其實只要用leverage買嘢,就有兩個回報率要睇。
一個就係 賺嘅錢/你投入嘅錢,喺呢個例子黎睇跌20%就會負100%
另一個係 賺嘅錢/買嘅資產嘅價值,喺呢個例子就會係-20%

兩個數喺唔同情況都會睇,如果想睇揀資產嘅能力,咁就睇後者,例如你層樓升左20%,你friend嘅升左30%,你會話,早知買你嗰區,而唔會話「我用5倍leverage所以賺100%, 你用2倍leverage 賺60%,所以你應該嗰時買我嘅屋苑」(除非係外地樓唔同國家可以leverage嘅比率唔同)

如果係對比緊運用資金嘅能力,你會用前者,例如你5倍leverage買樓收租好,定借平錢買一個portfolio of junk bond 好,你會用前者黎計。

所以兩個計法都啱,只係咩情況用邊個。
只要接受倒重負擔下
供二十/三十年就得

我所見大部人無諗過
特別係香港既薪酬喺世界係頭位

呢啲基本面都同上一代好唔同
屌 你講過去廿年
樓價一直升就緊係買樓好
人地而家樓主就係講緊跌
跌緊毫無疑問一定係租樓 然後儲錢好
你就係都要講跌都自住驚西?
然後人地叫你計黎睇下
你就又講番升
智力有無80?
真係救命,講極你都係唔明
Roaic

Roaa
既分別
你不如拿部計數機出黎計下先講啦天才
訓街十年 租都唔駛交 到時full pay就係最大贏家
咁都要計番收租收入嘅
唔賣咪得
香港樓都係舊年先開始跌咋wo...
leverage係加大個回報
同一時間蝕既,自己有幾多能力填數

樓宇既流動性低
特別係過去半年
你放喺度減價都無人買
你亦都預唔倒幾時有人接貨

risk factor同risk management係呢啲時候先係需要
香港經濟差到咁
起碼衰兩三年啦
呀媽係女人嘅嘢,竟然可以一日傾幾十頁
咁都係睇張約點寫
可以叫租戶自己俾差餉
9按出租
等比租租玩
其實只要你有小朋友,無論點樣都應該移民
冇得輸
望下班高官,點解唔送班小朋友去清華,北大
我覺得都唔止兩三年

過去幾十年香港憑咩賺錢?點解以前咁多外國同大陸資金湧入香港?點解香港咁有錢?過去推動香港樓市一直上升嘅本質係乜?

而香港仲係咪以前嘅香港?

過去唔同時期都出現過唔同嘅國際大都市,
唔係一直都紐倫港,
當你唔再吸引/有人比你更吸引,資金就會走,
我地係見證歷史嘅一代,睇住香港由盛轉衰嘅一代
換來有瓦遮頭又點計?
自住驚閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞