發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
但香港個市同全世界唔同嘅地方係
香港嘅一切已經同中国綑綁一齊
中国向下行,香港好難獨善其身
過去10幾年落嚟買樓洗錢又係大陸佬
呢班人都唔會再好似以前咁瘋狂
加上香港乜都政治掛帥
唔係話減息就可以救到個市
我都有朋友負緊資產,21年頭買樓都夠沙port 啦,身體力行相信政府相信呢個制度
佢仲憧憬緊下年減息樓價可以上返
槓桿率唔係一切 炒外匯下下幾千倍槓桿
炒股5倍槓桿一早斬左你倉
買樓樓價跌 銀行唔call你loan咪冇事 so far而家銀行都未call loan 而且而家學埋中共的政策 隨時救市銀行想call loan都唔俾
喺2019後仲買樓嘅已經唔抵可憐
銀行自己估高個價話比自己聽唔駛call loan
唔call loan 都只係realize 唔到loss
你層樓10M 買入
當做8成 你比2M 孭緊銀行8M債

跌20%到落8M 你蝕晒本 債8M一樣
跌40% 層樓值6M 銀行債一樣8M
佢唔call你loan 你都隨時搵路走啦
蝕左2M 仲要孭突2M
仲要完全無咩可能十年內升返
幾多人會自己唔玩去老破
點會唔call loan 就無問題

樓價跌咪資產跌
ROI 一攤出嚟就喊啦

然後槓桿高 就容易負資產
想甩手離場都要抬錢
唔係邊有銀主盤

買咗價跌就必然係壞事
唔係話人人都要摸底撈貨必賺
但唔需要講到跌都無問題喎
咁又唔可以完全咁講,銀行會將你條仆街仔的future cash flow 當埋資產計落去。如果唔係大把人比人call 左loan
理論上係
但你有得住
一路供就唔會俾人斬倉
買居屋又係咪同樣講法?
唔賣唔移民有穩定收入供得起其實點跌你都可以唔理
要俾息架
你講到咁荀不如你買返間新樓嚟投資,到你老嘅時候應該值8千萬

拎50年前人口爆炸瘋狂發展嘅年代同依家比無疑係玩自己,以後人愈嚟愈老,愈嚟愈少,依家嘅大西北東涌人工島,以後又畀咩人用?
你租樓5年都100 萬,都係-100% 冇分別
建議買巴西德國
咁借錢梗係要俾息
識唔識計數
傻的都唔會孭負資產條數
我去老破唔好?
還果幾年都唔會還得晒 但就write off左條數
比我都仆去老破啦

仲未計依家就可以轉移定手頭資產先
再唔係走佬移民
當你搵5皮 5年先得3m 仲未計食住洗費同稅
仲有經濟下行 就業不穩咁
睇你買咩,你買中半山就5%
大西北新樓應該無左20%
銀行唔咁計嘅,你直頭做唔到按揭啦
銀行點計都唔會輸既
數學天才
見到呢張 gif 咁多次,我想睇全集有冇link
知唔知銀行有call loan依樣野 跌過左首期
你抵押既資產少過借比你既錢
佢就會要求你補錢
如果你冇錢補 銀行會將你層樓當銀主盤賣出
然後差價會繼續追
換言之 你用120萬買樓
最後可能唔單止樓都冇埋 仲要搵多幾十甚至過百萬去還比銀行
未來既野邊個知?

一個假設性問題都冇人敢答

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞