發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
唔好賺嘅話早十年點會有咁多收成期屌人廢青
你個fd應該係嗰啲「賺多幾年先移民派」
依家樓價跌嗰部分已經抵消咗香港搵多過外國嘅錢
你講到咁有見地
我以為你好叻 賺好多呀嗎
想學野

我就唔叻 都係輸個個
但你都要show 返d solid d既料比人睇下嫁
補習都要show cert la
唔通講個信字咩?

當然你可以繼續你嘅鳩噏而唔show 野
又唔係逼你既
但歸根究底贏幾多輸幾多 心照咪得
定還是咩都冇買 日日發夢當買咗?

輸唔緊要 唔好喺度認屎認屁 教人呢樣教人個樣
想教人唔該攞啲成績出黎
財經佬呃人都識攞幾張圖 攞d數據出黎扮下野啦
銀行都知係咁

所以唔call loan 係有原因
你出街食飯會分期貸款
你買出街食飯會用完再轉售/ 繼承畀下一代
點解咁九唔搭八嘅填充會有咁多正評
咁你一係租樓一係癡老豆老母屋企住囉
兩樣都asset 有價有市有咩問題
咪就係
但你買樓, 定期5厘按揭點都要6厘
一個月息都已經要24000 你計左未?
我都唔明
點解啲人覺得炒股輸一兩球好似罪大惡極咁

呢幾年買樓啲人 都輸左呢個數
仲未計利息
邊個先叫槓桿大同貪心
首先唔會升唔返

你睇50年前,100年前既樓價就知

樓always goes up
自己舉完個例子都仲可以話淨係輸100%
用200成本買左1000蚊衫,件衫爛左
個800蚊唔洗還?你成本既100%係200 , 咁800唔洗計?
10倍
借咗唔還咪係

按揭仲要額外還息架

即係你用$20買件$100的貨,分10年還要額外俾多$20利息,但市價得返$80

最後就係$120買到件$80的貨,如果你有額外流動資金,e.g.有多$80可以做投資,回報率大過/接近銀行利率就應該借錢
點解啲人會買樓?
唉 唔知啊 唔想知啊
樓價係講供求,佢哋買,我哋賣。
股票都會蝕錢,咪一樣有人買
我有叫佢哋咁高價買咩?
我有咩?我冇喎!係佢哋自己要買!我又冇逼佢哋!
高樓價根本唔怪我哋!要怪怪佢哋。
我有逼佢哋嗎?我根本沒有逼佢哋。
關我咩事啫?根本係佢哋自己要買。
其實解釋都係好辛苦嘅嘢
想買樓就高槓桿啦
幾時都可以入市
講嚟都嘥氣
一係full pay買
唔係趕住套現樓價點低都冇影響
快啲買啦
掃貨
合晒大家心水
想問下係咪唔會爆倉
叫啲有錢佬幫樓好散貨
佢哋唔覺借錢買樓等於槓桿
唔係唱衰叫人唔好買樓,但係借幾球入巿買樓
一陣跌個357年,想走都走唔到
真係諗清楚先好去馬
廢話
唔係點解香港地個個炒樓
咪又係賺600萬
有咩分別
睇黎你唔明我講緊乜野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞