發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
你都講得啱嘅,但有時入市時機真係會比個自用需求限制咗,兩公婆租多幾年無乜所謂,但成個家庭就唔係咁想成日搬黎搬去咁解
此處使用擬人法

Full paid 是皇道
唔通平時 食飯埋單 都要槓桿

連登狗說好的無人買飛揚。。。。。
如果有人有水晶球,明知出年買會平25 萬,連帶stamp duty 利息都會平左少少,就cover 左搬屋既麻煩
租樓 的確麻煩在要續租
做什麼都要問業主

唔迫你走 你都要講多謝
油塘蔚藍東岸撻唔停 單日連撻8伙殺訂849萬 涉及發展商相關人士
https://lih.kg/3588071
你首期舊錢可以拎去投資嘛,冇人叫你放喺到等交租
投資去女女 同 jpex
咁住呢? 純粹一問
唔通銀行比你100 % mortgage , 你一蚊「本金」都冇出過就買樓,過幾年層樓跌左到仆街,你就一蚊都冇蝕咩?
Unrealised loss 都係loss 黎架
Fullpay最on9
都係輸咁多
但仲要輸埋機會成本
想知佢層樓今日咩價位?
我有個租客連續幫我租咗第10年

鑽牆係生活基本動作,隨便啦,之後係咪都要翻身

冇乜嘢要問我

我自己亦租樓住,亦都冇特別嘢要問業主,租咗四年,搵佢嘅次數少過四次
你買樓就識返工供樓,租樓就唔識?
咁即係都要俾租樓錢
有穩定收入供得起破乜鳩產,9up
其他投資條數cover到咪正負0

你借錢買樓個一刻起就已經係負數啦
你係慢慢令佢變返0架咋
唔好跌,佢唔升你都要輸息
同賭錢無乜分別,除非你full pay買
當你拎100萬去做首期, 點樣拎呢100萬黎做投資, 又可以每月cover 到交租, 20%回報
你數學咩grade 認真想知
其實點解你唔自己認真計下
投資組合就唔講啦,一陣又轉去拗貼倉個啲
Btw2021個人口普查租金中位數係$12000
又未必係要20%回報既

都係個句唔係叫人唔好買樓,呢幾年啲樓價咁樣
都仲借錢去買樓就真係同賭大小無乜分別
Fullpay 現價蝕百幾二百

唔fullpay 當借一半 一半做定期?
但借又有息

條數好長
好難講
閪位 閪交通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞