發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
一日唔call loan 一日都唔會輸(心理上)
開呢啲post 先多正皮
大家嘻嘻哈哈一日咪算
接飛刀嘅人都唔抵可憐架喇
早十年啲人都想像唔到樓價會咁癲啦
呢啲嘢睇得透嘅就唔會係一般星斗市民
輸600萬對比起首期先係500%
但你個單位本身係標600萬,你係去買果600萬樓,對發展商黎講佢地係收足600萬,之後淨低果480萬就係你同銀行玩
所以就算你輸晒你都係輸100%,因為層樓本身先值600萬,要點輸先可以輸到3000萬
唔係免費都唔要
跟本兩樣野都唔同
係到講經
你股票可以唔買
樓你唔買=租
租就真係total loss
樓主鳩噏比一半首期先好買
15000蚊一個月 租10年
淨係租樓支出都無左180萬
成日話個利息貴左好多

你都on99 市面上層樓跌左200 300
你每個月貴幾千蚊息 一年貴多4萬蚊息
依家跌到咁既樓價 都買唔起既人
就唔好怨人 怨自己廢就好啦

成班連登仔 連樓都未睇過
住緊間濕鳩爛臭公屋 同人講買樓
咩叫做晴天開遮雨天收遮
咁你之後有咁多年去溝,好似TQQQ咁,驚閪
關你撚事
弱智唔好諗買樓
好多人分唔清資產同負債嘅分別
成日覺得自己俾左兩成按買層幾百萬嘅樓就覺得自己有幾百萬身家
實際份樓契已經抵押左俾銀行, 屋主係負緊債幾百萬
還晒所有錢層樓先算係佢嘅資產
買樓實賺
建基於炒樓之上
佢哋唯一好彩係有人控制供應量
唔會馬上大跌
簡單啲講贏就贏5倍
輸就輸5倍囉
咁有耐性解釋俾個弱智仔聽
債要計埋bond本身嘅face value,如果唔係就唔會有 SVB爆煲單野
至少目前都仍然有好多人買到
但應該差唔多係極限, 再狂升得返咩人可以買到?
當500 萬樓
兩成首期即係100萬
拎埋你個avg 10.53% 回報
一年10萬5300 蚊

咁夠唔夠交租?
仲有無錢reinvest 去抗通漲
都唔講業主加租減租

仲未講個回報率係平均而已
咁如果1-2 年無呢個回報咁又點處理

我唔係樓好
我都睇淡港樓
只係好奇大家提出既建議可行?

上面總書記提出冇咁大個頭,唔好戴咁大頂帽
要儲半層樓做首期先好買樓,我真係R曬頭
但銀行借300比你已經收緊250萬利息
佢壓測就係計你還到本+息
佢有無必要收遮
帳面上係有幾百萬資產
實際上
我沙士四十萬買,而家一千幾,點跌?
貧窮限制咗想象
好難講架呢啲,早幾年HSBC先可以突然cut 9你account
笑撚死我 原來唔係假膠 係唔識數學
層樓如果屬負資產銀行可以call loan
margin資不抵債你一蚊都無淨 你都係會訓街
同埋理論上高成數按揭禁止出租,即使可以租,租金回報又唔吸引。

股票唔margin最差情況可以hold
VOO上年跌幅今天已經 fully recovered
唔想禁大有volatility 可以簡equal weight etf

如果你抽離返傳統一定要買磚思想
用資產管理角度睇房地產,股票,債券,
股債流動性高容易周轉,入場門檻相對低,唔會折舊。
房地產有稅務律師經紀管理費識多雜頂,要控制租客,維修折舊。

其實買ETF同高品質債券點都好過5倍margin用8成按揭買幾百萬樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞