發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
唔孖咪得
大銀碼&槓桿本身就係風險,唔call同時意味有機會負
股平均回報高過樓,又平衡返個風險
而且一般人對股票波幅有預期,比較有風險管理,睇呢個po就知樓唔係,呢度又加大個風險
唔孖咁你要同full paid買樓比喎
30年唔升, 真係幾戇尻先講得出
30年後茶餐廳碟頭飯仲係咪$60?
而家跌完啦咩
探完底再慢慢爬返上嚟 30年後平手有幾奇
點解?
大部分人同一筆錢嘅Option係
接揭買樓vs買股(唔孖)
唔通人哋話唔買樓去買美債,你又要人槓桿買債嚟比?
分析唔係咁亂嚟㗎
SOR, 佢22年搵緊14K, 夜晚會變身連登投資專家
(佢柒到改左名, 原名AV榮)

你先亂咁嚟緊喎
個topic講槓桿風險
你用唔孖展同買樓槓桿有咩可比性
你租緊樓定住公屋?
租緊樓, 你可以用30年租金賭下佢升唔升
公屋唔使講, 連登已經得天下
咁事實係多數人買樓槓桿
唔係嘅話,呢個po唔會存在,唔需要討論
孖展先冇可比性,討論孖展vs按揭邊個風險高,唔會帶嚟有用有意義嘅結論
試比你睇,我直接答你,槓桿買樓,比借錢做定期買美債買股,風險更低
Who's care
試比你睇,我直接答你,槓桿買樓,比借錢做定期買美債買股,風險更低

你講乜春
兩樣都唔係
住緊屋企樓free
咁都有得比

買樓槓桿都叫有得住人
咁應該唔孖買股要加返租樓成本
即係痴老母住, 你老母交緊市值租金?
你將來30年都痴老母住?
老美飛天無理港樓
結婚嗰時老豆老母送層樓比我
唔得嘅咩
任何投資既野都有波幅,做任何決定前,要抱住出現最壞既情況黎打算,因為長遠守得住就有機會。

當出現已預計既最壞情況,亦不至於影響日常生活。

永遠唔好太樂觀,亦唔好太悲觀,過好每一日,活在當下。
你中意吹乜都得啦, 連登個個網上投資專才, 現實做下欄工
可能過幾年又升返呢 Who knows
好撚尷尬
其實call唔call loan 只係比唔比你繼續玩
唔關風險事
唔係所有野inflation rate都一樣
買樓 principal太大 只可以孖
買股唔駛

依個已經係優點
因為股票會call 孖展, 樓未必
買樓自住唔會派番息畀你
買做定期買美債買股都叫定時定候有息收番
唔好睇小
首期+印花稅雜費+呢3年本金供款 當240萬
5%計
每年就收番12萬 每個月1萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞