發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
所謂「抬錢賣樓甩身」就係呢啲
又一個未買過樓就做軍師既傻仔

第一,銀行offer既p-幾係個個唔同。
佢宜家唔想做你生意咪p-2囉,大把人呢兩年做按揭p-2.5或者2.75宜家先買樓變相咪樓價係跌但息又供多咗

第二,知唔知乜叫封頂率?乜封頂率等於還款利率咩?
供樓要過到壓力測試,其實佔收入3 4成左右,有幾辛苦呀
我剩係知依3年買得都蝕一球
6年計打平手
樓好個個社會賢達善長仁翁
錢多捐咁D出去咁姐

咁而家買銀行開你幾%?
講依兩年冇意思
輸就要認
媽咪,我坐貨咋,我冇輸呀
祝你好運
多謝你
你畀嘅利息都喺返到,如果本金輸到冇咗,儲錢又難咗(要供樓),要保住份工硬食十年等樓市升返,樓市升返都仲好啲,升唔返好似日本咁,咁就一世
當交租
97 果陣幾多人要抬錢賣樓

下年都應該會有同樣情況

尤其啲8-9 成按, 已經負資產, 劈價賣都仲要自己補錢, 睇下銀行call loan 先, 定你頂唔住先
其實日日新聞都有講香港樓價已經貴到非常唔合理

係啲人照衝, 諗住music chair 無咁快完
最後自己接火棒
新聞訪問嗰啲傻閪會答
「自住嗟,怕咩跌?」
蝕乜鳩,搵十皮,供兩皮,層樓跌9成關我撚事咩,少年你太年輕,我係未搵倒十皮,一係未供過兩皮
做5成既路過
pish
師兄衝出黎證明樓主個標題是正確
樓主講既係比首期買樓就係槓桿
當120首期,480借貸
唔需要理咩發展商,因為我地由買家角度出發
假設層樓真係輸曬,買方要承擔全部損失(-600萬)
而唔係你投資左既120萬,所以損失金額係你投入金額x5
如果將個銀碼放大到3000萬樓價,600萬首期,結果都係一樣
只有full pay先至無槓桿

Concept上樓主的確係無錯
同你拎120萬買股票做5倍槓桿買到600萬係無分別
要講既分別就係call laon應該相對無咁易發生
但槓桿買股要及時補倉
仲有流動性
你股票可以即買即賣

樓唔得
因為孖展會即刻斬你倉
樓唔會,輸晒首期都可以照供
淨係個call loan條件爭咁遠,都知個風險係兩回事
你都識講有壓測

但個結論又拉到去”一樣會call loan”,想知點一樣法,負資產全部被人call晒loan未?
咁咪即係鬥長命焗賭
如果19年買 供完30年都上唔返個位or 平手

好似比人斬倉 直至止蝕冇咁痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞