發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
所以有需要做心理調整

之前樓升
買左唔岩再賣番,還埋錢俾銀行都仲有錢剩
好似真係賺左筆咁,甚至都賺幾多而發達

而家睇淡
就要有心理準備層樓未必係心目中嘅理想目標囉
仲有機會倒貼Tim
唔講以為睇緊
再大的困難除以14億,也會變得微不足道
個利息都夠你租樓住

margin and mortgage 兩樣都係借錢,機構唔同

margin: borrow from brokage firm for stock purchase
mortgage: borrow from banks for house purchase

leverage ratio: is the result of your asset and loan ratio
供息比銀行?
人哋一早就識儲錢唔係好似大部份人咁日日就食煙溝女
一直講有幾差又幾差
其實你只要識儲錢,就可以改變到人生
因為樓有得住囉 股票食到住到定著到?
5按又唔計貶值?😹
咁你儲錢關你買樓乜事
呢幾年大把人儲幾年錢首期一炮化灰
但係早十年八年大眾心態就係
上咗樓先 再樓換樓囉
愈換愈大架啦
好少會一嚟就買兩三房住一世

同埋升同跌係絕對數字
雖然賺同蝕係帳面
但係跌嚟供空氣都咪話唔心up
呀偉:屌你老母🖕
完全唔明白究竟係咪大家生活喺平行世界?
買樓唔儲夠錢先去買 咁做乜鳩
你買8,000,000嘅
你冇3,000,000都唔好買

兩公婆每個月每人儲25,000
五年就有 我嗰陣時無能力 我都係冇晒自己社交
而家有好多人都係淨係儲咗首期就算
咁之後你工作有啲乜嘢事咪供唔起囉
遲啲冇備用,資金就怪呢個世界
層樓價値關你鳩事咩
若干年後跌幾多你咪輸幾多再加當初供利息
自己住驚咩
好同意其實如果伴侶都係專業人士,肯延後享樂,又上進,其實好值得比依班人買到樓。

如果無家境,工作非專業,唔上進,唔進修,點解要比佢向上流動,抽居屋公屋算啦。

同埋儲多陣錢好過比貴息,大劉都屌佢前妻做九按。
上面例子話跌到480萬就係輸100%
個問題係如果我供滿左咁又係輸幾多%
你供樓睇下個還款break down先
有幾多錢係倒落海還緊息,有幾多係供緊本金先啦
與其倒錢落銀行+保安公司+差餉物業估價署
我寧願倒比孽主算
起碼我自己本金嘅投資有得升
本金變做香港物業必定跌
幾年後就會爆升
你供得完先算啦
咁易供唔駛做8按啦
margin唔係槓桿係咩
一早講左喇 18k講到家下
係,以前炒樓好易發達
其實玩下d網上買樓計算機都知道買樓真係幾伏下

800萬 9按 供30年 利息要成150萬 稅/傭/律師費果堆50萬
姐係一切不變黎講 你已經冇左2球

仲未計管理費 加息 樓價跌果堆因素
繼續跌呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞