發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
唉⋯⋯
建議拎老綜上公屋添
我好好奇如果樓價十年內升一倍,當4萬蚊一呎,到時咩人先買得起。 有仔女果班又可唔可以幫仔女手俾首期?
得買股票呢個option? 擺定期/bond收5%一年到樓價穩定啲再入手唔得?

連登一定要極端化唔買就=買唔起/一世唔會買

講真我遲2年買平一球加賺埋之前既息唔好?
其實即係賭約黎
肯簽既即係賭你睇好後市

美孚新村啲垃圾都比人彈到仆街
買深水埗350萬我諗我返深圳住好過
輸投資角度係

但樓係可以要黎住
Cash bond stock 淨係可以攞黎擺
最多可以投票或者去股東大會
你好有耐性解釋
你知唔知咩叫槓桿,咩叫本金
你都on9
你咁講,股票你一直唔賣,你都無輸嫁wo on9
到您40左右您就會關心退休後租屋點解決,尼一點都要考慮
你係衣加呢一刻 事後孔明
當然無錯啦
係呢一刻你既資金同3/4年前保持一樣已經贏左一大堆人
所以點解連登一直有人話公屋係最大贏家
因為從來佢哋都冇錢做多餘嘅投資
呢幾年冇郁過舊錢既人先係贏家

10年債 我無記得都2022年中先開始抽升
咁2022 前既投資工具應該係咩?
1. 樓
2. 股
投資左呢2樣既人到衣加身家都縮咗水
樓唔洗講 綁3年 衣加一定蝕錢

股票2022前 一定玩港股
識2022識轉美股既人更加係終極贏家
但有幾多股神出現?
坐左貨既港股朋友呢?
呢一刻仲有幾多資金可以做美債?
定還是繼續相信美股出年升多10%?

唔好諗到咁單一
就算我有錢都唔會all in 美債啦
佢唔係柒 樓主拎股票同樓嚟直接比較先柒
23年全年跌5%啫,9按都係無一半,算好好了
大家分唔清楚asset side 同liability side就會咁
你2021年先出Post 輸撚哂D錢
咁點樣可以買樓?
咪層樓囉
咁認真做乜
真心真係好好笑,好多人係咁出Post 話點點點無買樓
定其實本身係股票輸到仆街買唔到再出Post 酸下
而家情況係租租日日賺緊業主錢
供平過租過時了
自住驚西 層樓跌咪當坐貨囉
等減息 樓價自然升 點都賺咖啦
買股之後瞓街?
係,2047大限點處理而家無人知
9按嗰個真係無左,520買
低佢3層既樓下,成交係430
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞