發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
連隻腳都未踏入過個市場就係度發表偉論,高手
股票包升?
8按9按 1球都唔使 大把人有 係有冇人會拎呢舊錢去駁姐 個時講緊2萬蚊一尺 值錢只係香港係一個搵水既地方 而家香港又無水搵 又準備融入中國大灣區反共既就移民 親中既住大灣區好過 完全諗唔通點解香港可以貴過大陸咁多
我打少咗
高鐵係得
但車費係個問題
咁點呀
做租租又話幫人供樓
買樓又話傻鳩接火棒

當你想買一千萬嘅樓

你到儲到五球果陣就唔會想住一千萬嘅樓啦
咁樣嚟比喻 你柒唔撚柒? 0反駁更顯得閣下 一係唐一係弱智
講到尾睇實力
買資產用capital gain compensates rental cost
明唔明白
“實際” 租金回報如果有三厘,應該都10年前買落

拎出黎做其他野

到時再買樓囉
買樓包升?

you can google below:

The average yearly return of the S&P 500 is 10.53% over the last 100 years, as of the end of September 2023. This assumes dividends are reinvested. Dividends account for about 40% of the total gain over this period. Adjusted for inflation, the 100-year average stock market return (including dividends) is 7.389%.
我個fd 咪 出100 買500萬銅鑼灣舊樓
個市差 撚有人會接貨
佢住響高鐵站隔離 同 西九站番工都唔得啦

邊似地鐵咁密班次

仲有過關唔洗排隊咩
唔洗驚 唔洗算
咪買多間
真,其實好多人仲係迷信買樓係雖一資產增值既手段
3/4年前當有1球係身
識做定期就贏
但個時應該無人做定期
利率都係2023年頭先開始升
即係你2020-2022年 舊錢要唔好郁先得
成日講定期點訓係到賺
又有幾多人真係”all in “定期呀
是但買左1隻港股都腰斬再腰斬啦

買股票個d貼倉睇下贏多定輸多
2020-2023
正常趺就沽啦 仲邊有人買正股
輸埋息
1個鐘點解唔得
你都老啦唔駛諗咁多
呀cfu, 你仲講港股你都係出返去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞