發覺好多人唔知買樓係做緊5倍槓桿

1001 回覆
1379 Like 104 Dislike
仲有少少未打完

所以2024年呢個時勢租定買,只係簡單數學問題
當然你可以話長時間睇愈供供少息愈高本金

但同樣長時間睇
我本金愈黎愈大舊,收嘅息愈黎愈多去compensate個租金
但個重點個本金唔洗蝕

短時間睇
我同樣有地方住,但就唔洗望住自己嘅總資產過百萬咁蝕
咁樓主有冇置業需要?要安全真係八成首期間或以上先講得上穩陣少少
升定跌邊個知 呢2年跌你就識講 早幾年升你唔講?
咁之前8年樓價升定跌
其實你最後意思都係呢張圖姐
可以End Topic了
你條白癡仔日日開post講埋啲廢話 送貨升職做高級送貨佬 咁我祝你生生世世做恐送貨啦
quote番某位巴打講過嘅嘢
“你供樓都係幫緊人供樓”
我寫得好清楚每個月同樣攞$25,717出黎
租同買分別有幾多係換左黎住,有幾多係資產轉移
而且分別轉移左去蝕嘅地方同賺嘅地方
2021年買樓 有冇諗過會跌到咁勁?
如果知道會跌就話姐 2021有邊個咁勁知道啊
而家再回頭睇 先會有樓主嘅結論,而家講咩都冇咩用
call loan 咪即係 call margin 同一個意思
咪即係 liquidation、啲人真係唔識架喎
假設月入一樣無,無父幹,每月儲買樓錢=租金

每個月出糧租樓住十年vs 儲十年畀首期買樓
依十年我就可以同老婆享2人世界
你就十年之後先畀首期買樓

你為層樓浪費十年青春??
生生世世送貨又點
儲到錢開到公司就已經財務自由啦
香港有樣嘢好就係 你真係可以行行出狀元
與其怨天尤人 不如充實自己
我無生仔
層樓供畀銀行?
負資產但每個月還錢邊個會搞你 點知會唔會call loan
其實你最後意思都係假設未來係100%跌
的確係可以end topic 根本冇需要討論咁多野
連登真係多大數學家

如果600萬買完兩日升到1200萬

你放

你手上係袋到1200萬落袋

定720萬
開公司=財務自由 你條白癡仔應該小學未畢業學人講經
你企係銀行角度諗
有個人買600萬樓,自己出120萬問你借480萬
依家層樓跌到480萬,你有二個選擇
1. Call Loan賣返出去唔蝕錢,啲錢拿去做其他野
2. 搏借錢嗰個人會定期還錢+息

你係借錢比人嗰個你會點揀?
都係果句 你一句話覺得100% 跌硬其實唔洗計咁多數
問題係呢個只係你個人觀點 唔係已知事實
驚,不過唔同Asset Class Variance/SD唔同
你得番30年命
依個post好多弱智
以佢例子姐係full pay啦,咁仲易計
625萬樓連雜費埋單650萬
650萬每月生$29,250息
攞$29,250租$15,000嘅樓
仲有$14,250本金留低佢冇錯喎
無所謂啦 我同你真實又唔識
我就希望有人睇到會幫到人
你條柒軲轆 一睇就係地底泥
借90%嘅,其實係10倍槓桿 ⋯

By the way, TQQQ都係得3倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞