Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
Expedia ok
俗語都有話邊有咁大隻蛤乸隨街跳,比官網平咁多都唔停一停諗下,當買個教訓啦
trip只係用嚟訂大陸酒店
係佢最方便最多選擇
其他嘢唔敢用佢

幾年前有個fd用trip買高鐵票
去到高鐵站先話出唔到票
結果要租酒店住
你完美解釋咩叫唔死都無撚用
以前係外國做過酒店前台。
酒店旺季例牌超賣。
第一日返工已經會教你計一日彈幾多個客走,同揀果啲經 Expedia, booking, trip 之類訂房果啲客嚟彈。因為Expedia 無可能即刻經客服resolve到,咁你就可以同啲客講係佢哋無幫你訂,我哋system無你記錄(其實有)。咁嚟耍走啲客。

我一個人每日都彈走五到十個訂咗房嘅客,公司教要分開彈先唔會攪大件事。我最仆街果次彈廿個,全部都係夜晚先到,成班人唔肯走,跟住要call 警察。

總之,book 乜柒都好,經官網最穩陣,佢哋最難推卸責任。早checkin 好過遲checkin。
carousel 好多半價機票係呢D
今次撐你
中介公司不嬲冇責任,收咗你錢關人忍事,到最壞咪退返錢畀你囉,公司基本上冇乜損失。
經第三方,見到出咗票,都未必一定安全。
你跟官網買都唔係一定上到機,都會overbooking,只不過你直接官網買,佢會比offer 你。唔洗你搵第三方。
又係為咗慳少少錢?
我次次機票官網 酒店agoda暫時無乜事
用過trip ctrip好多次
冇事

support電話又打得通
買完係航空公司入訂單編號就睇到
有冇伏一試就知
So far係third party買過咁多次都冇伏
agoda有得畀我唔通唔要?用過無伏.
去前一個星期sd email去酒店確認
Fk hotel
carousel 好多扮trip.com agent
旅遊界 jpex
嗰個係Booking.com BTW
?佢都係旅行社牌
咁所有野都冇絕對安全
但佢基本確認都冇做到
咪又係agent
有咩分別

好多旅行社仲細過trip.com
賠你講嗰啲其實只俾給基本

仲未計你delay 心情
搞𠵱搞路嘅時間
最緊要睇有冇機票Number。
同埋唔係即日睇。出發前一個禮拜睇多次。
只要係機票系統起左訂單就已經可以喺航空公司官網查到。
就算出咗飛,佢都可以即日幫你取消
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞