Trip.com 警世 買完機票上唔到機!! 損失幾皮野

1001 回覆
1626 Like 68 Dislike
呢啲亂晒龍嘅arrangement間間都會有
根本佢係唔預你會揀
正常有買開機票嘅都知
關Trip咩事
你買嘅package直頭係唔同group嘅airlines
請問你覺得你問其中一間航空公司佢可以點幫你搞?
佢間野好鬼古惑
啲大陸客好興walk-in
明明無房 但佢地話見到上網有房
但我地網上cut哂佢啲房都可以彈到單入黎
跟住出事就打黎問酒店可唔可以硬食
次次都屌鳩死佢 有房都唔會幫佢
即刻上官網check返個booking真係好基本
去到機場先睇下book唔book到真係怪邊個
無bilateral agreement即係你book嘅每張機票其實都係separate
航空公司之間唔知其實你係轉機,唔會有資訊互通,只會知道佢system上面嗰程機
其實呢啲case經agent book不嬲都好risky
Reddit都大把人講唔好咁樣買

你話如果你book一程CX direct flight最後唔比上機都話係Trip問題
你而家咁樣買法最後瀨嘢係好合理
當買個教訓下次唔好
因為就算唔係Trip,而係任何一間網上agent,咁樣買都係會瀨
唔出錯都死
好多會要你自己pick up返件嘢入境再check in
你up乜撚,普普通通一個香港人點都去到歐美下話?葡萄到你咁,大陸喱
用 expedia
我有2次日本係TRIP.COM BOOK 又冇事WOR
成堆細酒店無官網
有官網既好多時又要註冊會員又要填資料
去一次旅行住十間八間酒店既咪要註冊晒咁多酒店既官網
每訂一次又要重新入過晒住客資料
諗起都煩到仆街
手動留名
樓豬真係慘
咁又唔止TRIP係咁既
AGODA都會
利申: 我同朋友都試過
果一兩間空房,經理係想留比自己住
諗住撚化條友,趕走佢
點知佢去trip.com 訂房

經理今晚冇房訓
咁唔撚係冇得揀啦
盲撚
On9自己買機票唔ascertain有冇出到票 係度吠
其實未必有定係trip.com 問題
我估你做前台 同reservation / revenue 斬開咗

佢上網見到有房 一定係有人無cut 剩
無cut 哂

因為係real time. 我當你用 cloudbed 或者siteminder 之類做派房 你個system 做唔到real time 有bug 個個agent 都可以賣 會好大件事
所以我估cut 剩 或者有獨立channel 但又唔記得左有linking
例如 你cut 哂siteminder 所有channels 無房 agoda booking.com 無哂 ,trip.com 應該都無既 但你無close 獨立既ctrip , ctrip 有房俾trip.com 佢咪照有房。

就算酒店front office dor 都未必知背後做緊咩 所以成日9答D 客agents 問題 同埋佢哋可能覺得真係agent有問題 agent 其實又係戇鳩鳩 搞得掂通常都算數

我覺得酒店同埋agent出問題嘅比例其實係差唔多 人為問題居多
不嬲都係超賣架啦第一日買機票?
機票盡量都唔經第三方買

出起事勁麻煩
小學生放假?
死全家喇 屌你老母
如果分開買既話,航空公司 A 只係負責你o個一段個人同行李去到就完
佢唔需要 concern 你下一班 B 接唔接得切
唔係因為你趕唔切 B 我就唔 check in 你唔比你上 A 段
唉屌, 我俾撚左錢用左trip.com買左3張機票...
個system 垃圾到仆街
啲hotline 九唔撚搭八, 話3日內一定email覆我,
最後又無撚左回事, 而家上佢個facebook,
原來大把人一路屌撚開Trip.com呢間垃圾
唉好撚擔心
你做booking.com
aco都屌打呢啲公司manager啦
所以 connected flights 最好係同一間航空公司,一來多數行李機過機,二來頭段 delay 接唔上,佢會安排另一班機俾你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞